Na kulinarnej mapie stolicy pojawiło się kolejne miejsce, gdzie miłośnicy gotowania będą mogli podszkolić swoje kulinarne umiejętności. Centrum Techniki Kulinarnej DORAM istnieje już od 5 lat, ale do tej pory było dostępne jedynie dla profesjonalistów z branży gastronomicznej. W murach gościli tacy szefowie kuchni jak m.in. Andrzej Polan, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa czy Jacek Grochowina.
W tym roku na wiosnę Centrum po raz pierwszy otwiera się na osoby, które nie są związane zawodowo z gastronomią. Punktem startowym są warsztaty z kuchni bezmięsnej, które odbędą się na początku czerwca, a w planach są już kolejne tematyczne spotkania. Nie mogliśmy nie zauważyć panującej wokół mody na gotowanie i świadome przygotowanie posiłków. Ludzie chcą poznawać świat kulinariów, odkrywać nowe smaki i uczyć się nowych produktów czy technik. My chcemy się tą wiedzą dzielić, demonstrować kuchenne triki, poznawać pasjonatów-amatorów i tworzyć nieformalną grupę miłośników sztuki kulinarnej – mówi Agata Elandt, manager Centrum Techniki Kulinarnej.
Istniejąca od paru lat przestrzeń była znana jedynie w kręgu osób związanych zawodowo z gotowaniem. Ogromna (700 m2) powierzchnia jest w pełni wyposażona w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, wyprodukowany przez polskie marki – Dora Metal oraz Kromet. Wszystkie stanowiska robocze i urządzenia gastronomiczne są w pełni wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej – tak jak ma to miejsce w hotelach i restauracjach. Co ciekawe, Centrum Techniki Kulinarnej jako jedyne posiada również miejsce dla widowni, która pomieści niemal 50 osób. Dzięki takiemu rozwiązaniu obywają się tu castingi do programów kulinarnych takich jak Hell's Kitchen i Top Chef, nagrywane są sceny do popularnych seriali telewizyjnych, oraz kręcone reklamy. Co roku odbywa się tu również ogólnopolski konkurs szkół gastronomicznych wyłaniający najlepsze zespoły, w różnych kategoriach przygotowania potraw.
Obecnie w Centrum Techniki Kulinarnej można organizować wszelkie spotkania integracyjne i średniej wielkości eventy, warsztaty kulinarne dla kadry zarządzającej oraz klientów indywidualnych, szkolenia pracowników gastronomii, testy produktów spożywczych, konkursy i pokazy miksologii czy live cooking.
Centrum Techniki Kulinarnej
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.