Cosa Nostra, restauracja położona na krakowskim Kazimierzu to połączenie rodzinnej atmosfery z oryginalną włoską kuchnią. Gdy szukamy prawdziwego klimatu Italii, wyznacznikiem jest z pewnością niepowtarzalny nastrój i autentyczne smaki rodem z Półwyspu Apenińskiego. Właśnie z połączeniem tych czynników zderzamy się w Cosa Nostra, a zawsze uśmiechnięta obsługa sprawia, że wraca się tu z przyjemnością.
Olbrzymią atrakcją tego miejsca jest włoska pizza. Dopieszczana przez profesjonalnych pizzerów, wypiekana w opalanym drewnem piecem jest po prostu rewelacyjna. Szczególnie polecana jest Prosciuto di Parma z szynką parmeńską i rukolą oraz Casena z pomidorkami cherry, ricottą oraz sosem pesto. Na uwagę zasługuje też Toscana z mozzarellą, szynką, świeżymi pomidorami oraz zielonymi ogórkami.
Aby urozmaicić proponowane Gościom włoskie smaki Szef Kuchni Cosa Nostra - Jacek Krzyżostanek już na początku kwietnia zaproponował nowe dania. Przebojem okazała się Polędwiczka wieprzowa z puree ziemniaczano–cebulowym, podawana na cebulkach w sosie balsamicznym ze spaghetti marchewkowym. Olbrzymim powodzeniem cieszą się też Kotleciki cielęce z szynką parmeńską i szałwią duszone w białym winie, podawane na pieczonych ziemniakach i warzywach z wody. Z deserów warta grzechu jest Panna Cotta waniliowa na carpaccio z kiwi z dodatkiem wiśni. Jak podkreśla pan Jacek – podstawową inspiracją do zmiany była równowaga pozornie odmiennych smaków, którą goście restauracji już docenili.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.