Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Letnie przysmaki w Qubus Hotel


Tak jak podczas zimy chętniej zamówimy w restauracji coś gorącego i pożywnego, tak w czasie lata wolimy schłodzić nasze żołądki. Nie jemy też tak dużo mięs. Lato to również pora na sezonowe owoce i świeże nowalijki. O tym co warto serwować gościom restauracji w ciepłe i słoneczne dni, mówi Mariusz Tkaczyk specjalista ds. gastronomii w sieci Qubus Hotel.
 
Letnie zupy
W lecie warto zrezygnować z tradycyjnego żurku czy gorącego barszczu na rzecz chłodników. Te delikatne zupy na zimno świetnie zaspokajają głód, są zdrowe, pełne chrupiących warzyw i świeżych ziół. Najbardziej znany jest chyba chłodnik litewski z pyszną botwiną. Serwujemy taki m.in. w Qubus Hotel Głogów. Dobrze sprawdza się również propozycja z ogórkiem, koperkiem i czosnkiem. Możemy też korzystać z doświadczenia słonecznych krajów, takich jak Hiszpania, podając np. gazpacho. Aromatyczny krem z papryki i pomidorów nie wymaga gotowania, a jego przygotowanie, podobnie jak innych chłodników, zajmuje ok. 15-20 minut.
 
Potrawy na gorące dni
Latem królować zaczynają wszelkiego rodzaju sałaty. Warto, aby były one z mięsnym dodatkiem, wtedy z powodzeniem zastąpią nam one danie główne. A co oprócz mięsa możemy jeszcze do nich dorzucić? Najróżniejsze świeże warzywa i sezonowe owoce, takie jak: szparagi, szpinak, młody groszek, jagody, truskawki itp. W naszej sieci serwujemy np. sałatę z gęsiną, szparagami i żurawiną. Propozycja ta bardzo chętnie wybierana jest przez naszych gości ze względu na niecodzienne połączenie smaku słodkiej żurawiny i sytych płatków gęsiny.
 
Finezyjne desery
Chyba o żadnej porze roku nie ma tylu świeżych owoców, co w lecie. Warto zatem wziąć je pod uwagę szykując nie tylko zupy i dania główne, ale także desery. Tym bardziej, że z owoców możemy robić np. mniej kaloryczne od lodów śmietankowych sorbety. Lekkie i pożywne są też wszelkiego rodzaju sałatki owocowe z dodatkiem np. świeżej mięty. Bardzo orzeźwiający i niecodzienny jest też przystawko-deser: arbuz z serem Feta, miętą i grubo-mielonym pieprzem. W tym roku podajemy taką przystawkę we wszystkich naszych restauracjach. Dodatkowo w Qubus Hotel Zielona Góra szef kuchni proponuje najsmaczniejszy letni owoc – truskawkę – w postaci carpaccio.
 
Chłodzące napoje
Wakacje to nie tylko czas lekkich potraw, ale także czas orzeźwiających napojów. Ciepłe herbaty z miodem, imbirem czy cytryną warto zastąpić ich zimną wersją w postaci ice tea. Do łask wracają też lemoniady, które świetnie gaszą pragnienie w upalne dni. W sieci Qubus Hotel wprowadziliśmy je w 3 smakach. Głównym ich składnikiem jest źródlana woda i owoce. Nasi goście mogą zatem spróbować lemoniady truskawkowej, cytrynowej i arbuzowej.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000