Kuchnia azjatycka od kilku lat podbija polskie podniebienia. Pyszne potrawy można zamówić w wielu orientalnych restauracjach, jednak mało kto wie, że samemu można zrobić równie wykwintne dania. Z pozoru trudne w przygotowaniu, przy odrobinie wysiłku, mogą być popisowym daniem każdej gospodyni. Zarówno goście jak i gospodarze z pewnością będą zachwyceni. Ponadto kuchnia chińska jest bardzo zdrowa.
Kilka słów o etykiecie
Przede wszystkim należy pamiętać, że kuchnia chińska ma wyjątkowo długą historię. Obecnie istnieje wiele stylów gotowania i wręcz tysiące przepisów. Jest to jedna z najstarszych kuchni świata, dlatego przed przystąpieniem do gotowania należy zapoznać się z obowiązująca przy stole etykietą. Przede wszystkim potrawy chińskie jada się pałeczkami.
Początkowo może to się wydawać trudne, jednak porównując zastawę na europejskim stole i dwie drewniane pałeczki łatwo wywnioskować, że łatwiej nauczyć się posługiwania pałeczkami niż sztućcami. W restauracjach mile widziane jest jedzenie pałeczkami. Nawet niezgrabne posługiwanie się nimi jest pozytywnie odbierane. Chińskich dań można spróbować, a także kupić składniki w Wólce Kosowskiej, gdzie znajduje się centrum handlowe będące skupiskiem wielu kultur, między innymi chińskiej, wietnamskiej oraz tureckiej.
W Chinach można się spotkać z dużą gościnnością, ponieważ mieszkańcy tego kraju lubią jeść w grupach. Jedzenie jest celebrowane, dlatego trzeba znać pewne zasady etykiety, by nie popełnić gafy. Na ogół w czasie posiłku panuje chaos. Podawane potrawy nakłada się kolejno do małych miseczek. W dobrym tonie jest spróbowanie każdego dania i pozostawienie małej, niezjedzonej ilości w miseczce. Dodatkowym elementem posiłku jest alkohol. Nie jest on bardzo popularny, dlatego istnieje przeświadczenie, że Chińczycy nie piją. Nie jest ono zgodne z prawdą.
Mieszkańcy Chin lubią lekkie alkohole, zwłaszcza piwo. Ciekawostką, rzadko spotykaną w Europie są trunki zawierające marynowanego węża, jaszczurkę lub inne zwierzę. Jest to jednak propozycja tylko dla odważnych. Pijane jest również wino wyrabiane ze zbóż. Mocniejsze trunki mają bardzo dużą zawartość alkoholu, dlatego spożywa się je tylko okazyjnie. W Chinach wyróżnia się pięć smaków: ostry, słodki, kwaśny, słony i gorzki. Podstawą jest umiejętne mieszanie smaków, dobieranych na zasadzie kontrastu. Potrawy są inne w zależności od regionu.
Cesarska północ
Z północnych Chin wywodzi się kuchnia pekińska, charakteryzująca się dużą ilością mięsa i małą ryżu. Przyprawy są delikatne, używany jest głównie czosnek, imbir, ocet i pieprz. Najbardziej popularnym przepisem z tej części kraju jest oczywiście kaczka po pekińsku, cesarska potrawa z czasów dynastii Ming.
Innym ciekawym daniem jest tzw. chińskie spaghetti. Zhajiang mian, bo tak brzmi oryginalna, nazwa robi się z: makaronu, smażonej wieprzowiny i warzyw. Należy do nich dodać pastę sojową, doprawić czosnkiem, olejkiem sezamowym i imbirem. Przed podaniem należy doprawić sosem sojowym, udekorować ogórkami i szalotką.
Na pikantnym zachodzie
Zachodnią kuchnię charakteryzuje ostry, wyrazisty smak. Pikantna zupa syczuańska pod względem ostrości nie ma sobie równych. Mieszkańcy tego regionu są dumni ze swoich pikantnych potraw w imię zasady im ostrzej tym lepiej. Prostym do przygotowania daniem jest zupa Suan la tang.
Do jej przygotowania należy przygotować rosół z kury, pierś z kurczaka, garść suszonych grzybów mun, kukurydzę, pędy bambusa, tofu, jajko, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, biały pieprz, pastę chili, ocet ryżowy i przyprawy. Następnie należy zagotować rosół i kolejno dodawać poszczególne składniki. Pod koniec należy cienkim strumieniem wlać ubite jajko i odstawić z ognia. Przed podaniem można delikatnie posypać szczypiorkiem.
Z południa do Europy
Na południu można spotkać się z kuchnia kantońską. Są to najpopularniejsze przepisy, znane w Europie. Specjałem tego regionu jest wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, żeberka w miodzie, czy pierożki. Przysmakiem są także jaszczurki, węże, żaby, a nawet szczury. Jest to propozycja dla osób, które nie boją się eksperymentować i mało kto decyduje się na wykonanie tego typu potraw.
Jednak większość (mniej ekstremalnych) dań można wykonać samodzielnie. Wszystkie składniki dostępne są w Polsce. Warto je kupować w sklepach z oryginalnymi produktami. Również w Wólce Kosowskiej, można nabyć towary z różnych stron świata. Jest to jedno z niewielu tak dobrze zaopatrzonych miejsc w Polsce. Inną charakterystyczną przekąską tego regionu jest dim sum, czyli zestaw różnorodnych lekkich przystawek podawanych wraz z popołudniową herbatą.
Słodki wschód
Na wschodzie natomiast króluje kuchnia szanghajska, gdzie podstawą jest słodki smak. Potrawy opierają się w dużej mierze na rybach i owocach morza. Przyprawy dodawane są umiarkowanie. Wyjątek stanowi cukier, który w dużych ilościach trafia do większości dań. Jedzenie przygotowywane jest na parze. Jednym z najpopularniejszych dań przygotowanych tą techniką jest ryba.
Specjalnością są również rolady ze słodkim nadzieniem podawane na śniadanie. Większość z wymienionych potraw można spróbować w Wólce Kosowskiej, ponieważ znajdują się tam liczne restauracje i bary. Jednym z takich miejsc jest Restauracja Quan Ngon.
Chińskie smaki z pewnością różnią się od polskich, jednak jeśli chodzi o tradycje związane ze wspólnym biesiadowaniem i gościnnością to różnice między krajami się zacierają. Dla tych, którzy swoją przygodę z kuchnią azjatycką dopiero zaczynają, polecamy wizytę w chińskiej restauracji, gdzie obsługa z pewnością będzie służyć pomocą podczas wyboru dań i wytłumaczy, jak korzystać z pałeczek.
Następne kroki warto skierować do sklepu z oryginalnymi chińskimi produktami, gdzie dostępny towar jest najwyższej jakości. Dużym plusem w kuchni azjatyckiej jest to, że większość potraw przygotowuje się bardzo szybko. Ostatnim krokiem kulinarnej podróży jest wspólne jedzenie, do którego chyba nikogo nie trzeba namawiać.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.