Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Jak restauracja zmieniła się w sklep internetowy


Gdy wiosną lokale gastronomiczne zamknięto na dwa miesiące, wiele z nich zaczęło dostarczać jedzenie prosto do domów - tradycyjnie na telefon lub przez platformy e-commerce. Niektóre restauracje nie zadowoliły się tymczasowymi rozwiązaniami i poszły o krok dalej. Tak było z siecią Ed Red, która jeden z lokali zmieniła w sklep internetowy z konserwami.
 
W maju warszawska restauracja Ed Red ogłosiła, że mimo wprowadzanego właśnie odmrożenia sektora gastronomicznego nie wznowi działalności w dotychczasowej formie. Nie był to jednak koniec tej marki w stolicy. Zaledwie miesiąc później na platformie Shoper zaczął działać Sklep Ed Red, w którym najpopularniejsze dania z restauracji można zamówić pod postacią konserw w puszce.
 


E-rewolucja w gastronomii
 
Ta historia nie jest wcale odosobniona. W ciągu pierwszego półrocza 2020 r. w polskim internecie pojawiło się ponad 2 tys. nowych sklepów korzystających z oprogramowania Shoper, a 18 proc. z nich otwierając się wybrało kategorię Delikatesy, co oznacza, że sprzedają głównie asortyment spożywczy. Jeszcze pod koniec ubiegłego roku udział takich sklepów na platformie Shoper wynosił zaledwie 3 proc.
 
- Sklepy internetowe z asortymentem spożywczym, to grupa e-biznesów, która w tym roku rośnie najprężniej. Wiosną sprzedawały łącznie ponad trzykrotnie więcej niż w roku ubiegłym, a nawet w lipcu, już po odwołaniu niemal wszystkich obostrzeń związanych z pandemią, ich przychody były o 142 proc. wyższe niż w lipcu 2019 r. Od dawna mówiło się, że zakupy spożywcze zaczniemy wkrótce robić online tak chętnie jak w pozostałych branżach, jednak dopiero kilka tygodni domowej izolacji tej wiosny dało i sprzedawcom, i kupującym impuls, by tego spróbować. Spożywcze e-zakupy to jedna z tych pandemicznych innowacji, która ma spore szanse zostać z nami już na stałe - zauważa Oliwia Tomalik, Marketing Manager Shoper.
 
 
Jak zamienić danie w produkt?

 
Dla sklepów spożywczych i restauracji uruchomienie sprzedaży online niekoniecznie oznacza skok na głęboką wodę i przejście do internetu. W wielu przypadkach to uruchomienie dodatkowego kanału dystrybucji, który może kiedyś stać się tym kluczowym. W przypadku Ed Red mamy właśnie do czynienia z modelem mieszanym. Krakowska restauracja działająca pod tą marką wróciła w maju do pracy zgodnie z nowymi regulacjami prawnymi, a warszawska od trzech miesięcy działa jako sklep internetowy.
 
Nie jest to jednak typowy catering czy zamawianie jedzenia w jednorazowym opakowaniu, dostarczanego do klienta w ciągu kilku godzin od przyrządzenia potrawy. Taka formuła ogranicza punkt gastronomiczny do działania tylko w obrębie jednego miasta. Specjalnością Ed Red są wyszukane dania mięsne wysokiej jakości. Twórcy sklepu postanowili zmodyfikować swój produkt, zmieniając go z obiadowych dań w konserwy rzemieślnicze. Posiłki (np. Boeuf Stroganov czy stek rzeźnika w sosie pieprzowym) wysyłane są w metalowych puszkach. Wystarczy podgrzać je domowym sposobem i połączyć z ryżem, kaszą lub innymi produktami, tak by w prosty sposób otrzymać obiadowe danie. To rozwiązanie sprawdza się na kwarantannie, w pracy zdalnej, zwykłym codziennym zabieganiu, ale również na wakacyjnych wypadach. Tym samym restauracja znalazła kolejne zastosowanie swoich produktów - niczym tradycyjnych konserw zabieranych na biwak czy w podróż za granicę.
 
 
- Wysokiej jakości dania restauracyjne zamknięte w rzemieślniczych konserwach Ed Red wypełniają niszę na rynku dań gotowych. Dzięki elastyczności platformy Shoper jesteśmy w stanie dynamicznie zdobywać rynek i zwiększać rozpoznawalność marki - komentuje Paweł Baron, wiceprezes zarządu Ed Red SA.
 
- Od strony technicznej sklep Ed Red to dość podstawowe rozwiązanie, ale w pełni funkcjonalne. Podstawową zaletą sklepów online a zwłaszcza modelu SaaS, w którym działamy jako Shoper, jest możliwość rozpoczęcia działania w małym zakresie i bardzo niewielkim kosztem, a następnie płynnego skalowania swojego e-biznesu, w miarę jak rośnie sprzedaż i zwiększa się rynek na produkty. W tradycyjnym handlu sklep z pięcioma produktami w ofercie nie miałby racji bytu, tymczasem Ed Red mógł w sieci zacząć z taką właśnie ofertą i powoli przygotowywać nowy, bardziej rozbudowany e-sklep - zauważa Oliwa Tomalik.
 
fot. Ed Red

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000