Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Sosy i marynaty do gastronomii


Odpowiednio dobrane sosy do gastronomii stanowią zwieńczenie każdego dania, bez względu na to, czy jest ono przygotowywane w domowej kuchni, czy w lokalu gastronomicznym. Z kolei marynaty do gastronomii znacząco wpływają na smak i wyrazistość mięsa.
 
Sosy i marynaty do gastronomii nadają produktom nie tylko niepowtarzalny smak i aromat – nadają im charakter. Dlatego też receptury najlepszych mistrzów kulinarnych chronione są jak prawdziwe skarby.
 
Oferta firm produkujących gotowe sosy i marynaty do gastronomii jest obecnie bardzo szeroka. Dzięki nim w szybki i łatwy sposób można stworzyć zarówno tradycyjne, jak i oryginalne dania.
 
Istnieje wiele rodzajów sosów i marynat do gastronomii. Wśród sosów wyróżnia się przede wszystkim:
  • białe – obejmują béchamel, sosy na śmietanie i sosy na musztardzie; zawierają zazwyczaj mleko lub śmietanę;
     
  • brązowe – robione z brązowych składników. Przykładowe sosy to bordelaise, diablo i chasseur. Często dodaje się do nich wino, nie zawierają śmietany lub mleka;
     
  • emulgowane – głównie sosy hollandaise. Przygotowywane są z dwóch składników, które zazwyczaj nie dają się łączyć. W przypadku sosów hollandaise składnikami tymi są jajka i sok z cytryny;
     
  • maślane – sosy oparte na maśle, obejmujące sosy beurre blanc (białe), beurre rouge (czerwone) i beurre noir (czarne). Głównym składnikiem tych sosów jest masło, ale mogą także zawierać ocet winny, szalotki i sok z cytryny;
     
  • salsa/chutney (ostre sosy korzenne) – sosy chutney przygotowywane są z owoców, przypraw octowych i cukru; zazwyczaj się je gotuje. Sosy salsa gotuje się lub nie, a w ich skład wchodzą pomidory albo owoce; zawierają też chili, cebulę, czosnek i inne świeże składniki;
     
  • deserowe – często robione z owocowych purée; mogą to być też sosy czekoladowe lub karmelowe. Jako sosy tego typu funkcjonują również wywary (przeciery). Przykład: sos szodonowy, przygotowywany z wina, żółtka jajek i cukru.
Marynaty do gastronomii to zasadniczo mieszanki cieczy, na przykład octu czy oliwy i przypraw. Na długo przed obróbką cieplną zalewa się nimi warzywa i mięsa przeznaczone do smażenia, pieczenia bądź grillowania. Dzięki temu aromat z przypraw przenika do żywności i kruszy ją. Niektóre marynaty są bardzo proste – składają się jedynie z octu i odrobiny przypraw. Inne z kolei potrafią być bardzo złożone – zawierają wówczas wiele przypraw, na przykład czerwoną paprykę, czosnek, marchew, rozmaryn, oliwę z oliwek, pieprz, kolendrę, kozieradkę, pietruszkę, kurkumę i gorczycę.
 
Generalnie na rynku można kupić dwa rodzaje marynat do gastronomii:
  • suche –  wymagają rozprowadzenia w jakiejś cieczy, na przykład musztardzie czy winie oraz dodania innych składników, w tym cytryny;
     
  • w płynie – są gotowe do użycia, wystarczy otworzyć opakowanie i wlać marynatę do mięsa czy warzyw.
Firmy, które sprzedają sosy i marynaty do gastronomii:
  • Koga – PAKT – specjalizuje się w sektorze gastronomii typu Fast Food. Oprócz działalności handlowej rozwijana jest również produkcja sosów i dresingów skierowanych wyłącznie do odbiorców gastronomicznych
     
  • Fanex Żerań – sosy i marynaty – firma zajmuje się produkcją sosów, ketchupów, majonezów, musztard, dressingów, paluszków, marynat dla odbiorców gastronomicznych. W ofercie także różnego rodzaju sosy i koncentraty
     
  • Hambex – obszarem działań firmy jest szeroko rozumiany serwis dystrybucyjny zarówno dla dużych, jak i małych firm gastronomicznych na terenie Dolnego Śląska
     
  • Raps – marynaty tej marki charakteryzują się wysoką wydajnością, nie są jednak przesadnie skoncentrowane, gdyż utrudniałoby to ich właściwe dozowanie
     
  • Unilever – sosy i marynaty – produkty łączą w sobie wyśmienite walory smakowe z najwyższym z możliwych poziomem jakości zdrowotnej
     
  • Urbanek – firma rodzinna, oparta wyłącznie na polskim kapitale, z powodzeniem sprzedaje produkty na całym świecie.
 
Zobaczcie Państwo :
 
Warzywa mrożone do gastronomii
Owoce morza
Sosy i marynaty do gastronomii
Kawa dla gastronomii
Oliwa z oliwek dla gastronomii
 
Makarony dla gastronomii
Przyprawy gastronomiczne
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
 

Przejdź do katalogu firm>>>

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000