W kamienicy Pod Złotym Psem w Rynku powstaje nowy browar i restauracja z sezonowym menu. Będzie się wyróżniał rzemieślniczym piwem, autorskimi recepturami i różnorodnością stylów, a goście będą mogli wziąć udział w warzeniu piwa.
Browar nazywa się Złoty Pies, co nawiązuje do godła jednej z najbardziej charakterystycznych kamienic w Rynku. W głównej sali na pierwszym piętrze budynku, gdzie znajduje się część pubowa i restauracyjna, stoją już dwie wielkie miedziane kadzie. Tam będzie można zobaczyć jak zaczyna się proces warzenia piwa, a nawet samemu dorzucić słodu i chmielu.
Browar rzemieślniczy ma tę zaletę, że piwo będzie u nas dojrzewało w swoim naturalnym tempie. Poza tym będziemy warzyli piwa w różnych stylach, w oparciu o autorskie receptury – zapowiada Łukasz Szwed, piwowar browaru Złoty Pies.
Gotowe są już fermentownia, leżakownia i wszystkie pozostałe elementy browaru. Cały proces warzenia piwa będzie można obserwować, a w niektórych etapach nawet uczestniczyć.
Poza tym nasi goście będą mogli zdecydować co uwarzymy, a nawet proponować swoje receptury. Oprócz podstawowych składników piwa, czyli wody, słodu, chmielu i drożdży, bogactwo dodatków i możliwości jest ogromne. Bezkompromisowi jesteśmy tylko w kwestii jakości składników – dodaje Łukasz Szwed.
W browarze wyjątkowa będzie także restauracja, z sezonowym menu i produktami dostarczanymi przez regionalnych dostawców, na stałe związanych ze Złotym Psem. Kuchnia będzie otwarta, więc przygotowywanie potraw podejrzymy tak samo, jak proces warzenia piwa.
Oprócz części pubowej i restauracyjnej dla gości Złotego Psa dostępne będą także piwnice z klimatyczną cegłą i łukowymi sklepieniami. Znajduje się tam kilka mniejszych pomieszczeń, gdzie napijemy się piwa w kameralnej atmosferze. Na imprezy i wydarzenia wyjątkowe udostępniane będą obszerne sale dawnego klubu muzycznego.
Otwarcie browaru Złoty Pies planowane jest latem.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.