Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?


Zimą nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Częściej niż wiosną czy latem mamy ochotę na ciepłe i wyraziste, a zarazem zdecydowanie bardziej kaloryczne posiłki. Przygotowując zimowe dania warto trzymać się zasady Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz – Rafała Borysa, która  mówi o wykorzystywaniu w pierwszej kolejności produktów sezonowych, czyli tych, które są dostępne o danej porze roku, a ich sposób przechowywania jest naturalny.
 
Większości z nas zmiana diety kojarzy się z okresem wiosenno-letnim, gdyż wielu z nas postanawia w tym czasie zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Warto jednak pamiętać, że sposób odżywania powinien być dopasowany do każdej pory roku. Zimą, chociażby z powodu braku słońca, jesteśmy narażeni na niedobór wielu witamin, dlatego warto przemycać je w codziennych posiłkach, wybierając odpowiednie składniki.
 
 
Zimą w naszej kuchni powinny znaleźć się produkty, które nie tylko dostarczą nam sporej dawki witamin, ale będą również świeże i naturalne, czyli najlepiej sezonowe. Wtedy będziemy mieli pewność, że jemy nie tylko smacznie, ale i zdrowo – powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz
 
Jakich produktów nie powinno zabraknąć w zimowym menu?
 
Zimą nasza kuchnia powinna być pełna sezonowych produktów, o których niestety często zapominamy o tej porze roku. Sezonowość w przypadku jedzenia zdecydowanie bardziej kojarzy nam się bowiem z wiosną i latem. Po które produkty sięgać zatem zimą? Jednym z nich jest dynia, której w listopadzie jest pełno we wszystkich sklepach. To jesienne warzywo, w które warto zaopatrzyć naszą spiżarnię, robiąc duże zapasy. Posiada ona sporą ilość witamin i minerałów i dodatkowo jest mało kalorycznym warzywem. Możemy z niej zrobić pyszne zupy, ciasta czy dyniowe purée. W zimowej spiżarni świetnie sprawdzą się także ziemniaki, które zawierają białko, błonnik oraz witaminę C. Wykorzystując ten tradycyjny produkt możemy przyrządzać takie potrawy jak placki ziemniaczane, pierogi czy tarty. Co jeszcze? Czerwony burak, którego zimą również mamy pod dostatkiem. Jedząc go regularnie możemy być pewni, że odpowiednio dbamy o swoją odporność. I to właśnie dzięki niemu będziemy mogli delektować się wyjątkowym, świątecznym barszczem.
 
 
Produkty, po której warto sięgać zimą to również suszone grzyby, gruszki oraz śliwki, kiszone ogórki, różnego rodzaju kapusty i orzechy. O tej porze roku możemy się również cieszyć przetworami, które przygotowaliśmy latem. Jak się okazuje, zima ma bardzo wiele smaków – powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz
Idealne danie na zimę według przepisu Rafała Borysa - Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz
 
Krem z pieczonych jabłek z dynią i imbirem
 
Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 0,2 kg marchewki
  • 0,4 kg jabłek
  • 5 g imbiru
  • 0,15 kg cebuli
  • 5 g świeżej kolendry
  • 30 g masła
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 0,3 l bulionu warzywnego
  • 10 ml oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
 
Na blasze układamy jabłka oraz dynie, które następnie pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Po tym czasie ostudzoną dynie obieramy ze skóry, usuwamy pestki i razem z jabłkami kroimy na ćwiartki. Następnie w garnku na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, do której dodajemy pokrojoną marchewkę, oliwę z pestek dyni, posiekany imbir, upieczoną dynie oraz jabłka. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy świeżą kolendrę i gotujemy bez przykrycia około 5 minut. Następnie miksujemy zupę za pomocą blendera i doprawiamy ją solą oraz pieprzem. Możemy podawać ją samą lub z pieczywem.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.zamektopacz.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000