Restauracja Zielona, działająca na rynku Manufaktury, wygrała III edycję festiwalu Zielone Smaki Łodzi – największej imprezy poświęconej kuchni roślinnej w mieście.
Aż 16 restauracji i kawiarni rywalizowało w tegorocznej edycji festiwalu Zielone Smaki Łodzi, który odbywał się w miniony weekend w całym mieście. Manufakturę reprezentowały dwa lokale: Ganesh oraz Zielona. Ta druga, najmłodsza stażem restauracja na rynku, podbiła serca jurorów – znawców kuchni wegańskiej – swoim konkursowym daniem. Torcik jaglano-grzybowy ze sznyclem z bakłażana według pomysłu szefowej kuchni Izabeli Bis-Niedzielskiej okazał się najlepszą roślinną potrawą, jaką można było zjeść przez trzy festiwalowe dni.
– Urzekła nas forma tego dania oraz jego dopracowanie: smaki cudownie się przenikały, były znakomicie zbalansowane. Na co dzień nie przepadam za bakłażanem, to trudne warzywo, łatwo je zepsuć, natomiast tu był przyrządzony perfekcyjnie. Próbowaliśmy tego dania jako pierwszego z całej festiwalu i do końca nie było mu równych – wspomina Agata Zielińska, dziennikarka kulinarna i jurorka festiwalu.
Szefowa kuchni przyznaje, że właśnie bakłażan od początku był gwiazdą dania – Chciałam przełamać stereotyp tego warzywa, które można albo kochać albo nienawidzić. Mam nadzieję, że udało mi się go odczarować – tłumaczy Izabela Bis-Niedzielska. I dodaje – Cieszę się, że są takie inicjatywy jak Zielone Smaki Łodzi. To kolejna okazja, by przekonać sceptyków, że kuchnia wegańska jest pełna smaków i kolorów. Owszem, potrzeba odwagi i ciężkiej pracy – ale warto, bo to zdrowe i pyszne jedzenie.
Zielone Smaki Łodzi to największa w Łodzi i jedna z największych w Polsce cyklicznych imprez poświęconych kuchni roślinnej. Organizowana jest od 2014 roku. Centralnym elementem festiwalu jest konkurs na danie festiwalowe. Oprócz tego w programie festiwalu znalazły się spotkania, warsztaty i koncert.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.