Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Ziarenka maku


Mak jest bardzo dobrze znany w polskiej kuchni. Jego smak przywołuje na myśl świąteczną atmosferę. Makowiec, kutia, pierogi czy kluski z makiem – któraś z tych potraw musi pojawić się na wigilijnym stole. Warto jednak świąteczne skojarzenia odłożyć na bok i szukać inspiracji na wykorzystanie maku w kuchni przez cały rok.

Mak polny kwitnie od maja. Rośnie dziko, upiększając łany, pola i łąki. Zwłaszcza dawniej miał szerokie zastosowanie w zielarstwie, lecznictwie czy kosmetologii. Dostrzeżono również jego kulinarne właściwości, gdzie wykorzystywano go do barwienia win i napojów owocowych.
 
Istnieje blisko 100 odmian maku. Jedną z bardziej znanych jest mak lekarski, który zasłynął przede wszystkim jako roślina lecznicza. Natomiast niebieski mak, a właściwie jego ziarna, zyskały stałe miejsce w sztuce kulinarnej.
 
Olej z ziaren maku
 
Ziarna niebieskiego maku są używane przede wszystkim do produkcji oleju, zawierającego dużą ilość korzystnego dla organizmu kwasu linolowego (omega 6), wspierającego nas w walce z niewłaściwym poziomem cholesterolu. Jak mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr: mak tłoczony jest na zimno, dlatego zachowuje wiele ze swoich naturalnych właściwości.
 
Słodka tradycja
 
W polskiej kuchni mak kojarzony jest oczywiście z wigilijnymi deserami. Ponadto stał się także nieodłącznym składnikiem rogalika mocno związanego z konkretnym regionem Polski. 11 listopada to szczególny dzień dla Poznania i całej Wielkopolski. Oprócz Święta Niepodległości wówczas obchodzony jest także dzień Św. Marcina, którego festynowy rodowód sięga jeszcze średniowiecza. Tego dnia wypiekany jest zgodnie z tradycyjną recepturą rogalik świętomarciński. Aby poznański rogal otrzymał zaszczytne miano świętomarcińskiego, musi spełniać kilka podstawowych kryteriów. Oprócz specyficznego kształtu oraz ciasta półfrancuskiego istotna jest baza masy – biały mak. Dodatkami do niej powinny być m.in. cukier, margaryna, masa jajowa, orzechy, rodzynki i kandyzowane owoce.
 
W kuchni azjatyckiej
 
Osobom mocno przywiązanym do tradycyjnej polskiej kuchni trudno będzie sobie wyobrazić mak w innym daniu niż w deserze lub jako dodatek na wierzchu świeżego pieczywa. Jednak w kuchni azjatyckiej często pojawia się on jako jeden ze składników słonych potraw, szczególnie w daniach indyjskich. Ma naturalne właściwości pobudzające apetyt, dlatego mak można spotkać w przystawkach albo w roli zagęstnika sosu.
 
Czas na nowe oblicze maku
 
Może czasem warto spróbować przełamać kulinarne konwenanse? Trzeba samumu przekonać się, czy mak powinien być skazany tylko na nieodłączne towarzystwo cukru, czy też może odegrać ważną rolę w innych potrawach z naszego menu. Dlatego warto przygotować choćby prostą sałatkę, ale o egzotycznym charakterze ze zdawałoby się nieprzystających do siebie składników. Użyjemy do niej ziemniaków, papryki, limonki i rzeczonego maku – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. O znakomite połączenie różnych smaków zadba Sos sałatkowy czosnkowy Knorr.
 
Źródło: www.knorr.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000