Kompozycja dań o różnych poziomach temperatur i wino pochodzące prosto z klasztoru, gdzie kobiety mają wstęp tylko przez 12 dni w roku – to tylko niektóre z niespodzianek, jakie oferuje nowe menu w restauracjach sieci Qubus Hotel.
Z pasji do jedzenia – pod takim hasłem skomponowano kolejną odsłonę Menu Konesera, które jest dostępne w restauracjach sieci Qubus Hotel od 15 października dla każdego Gościa restauracji. Menu zostało tworzone z myślą o Gościach szukających wyjątkowych i niekonwencjonalnych smaków. Wkładka jest sezonowym uzupełnieniem menu klasycznego, które obowiązuje w sieci niezależnie od pory roku. Co wyróżnia potrawy nowego menu?
Nietuzinkowa jesień
– Mając na uwadze obecne trendy w potrawach, Menu Konesera zdominowały smaki jesieni – komentuje Michał Keil, specjalista ds. gastronomii sieci Qubus Hotel – Postawiliśmy na produkty sezonowe: śliwka, grzyby, fasola, jabłko czy koper włoski. Chcemy zaskoczyć nietuzinkowymi produktami i ich aromatami, dlatego w tej odsłonie menu mięsa marynujemy w świeżych ziołach i przyprawach korzennych, a dodatkowy smak wydobędzie z potraw kardamon, cynamon albo koper włoski o smaku anyżu – dodaje Keil.
Nowa odsłona Menu Konesera to kompozycja trzech dań głównych, zupy i deseru. Można skosztować m.in. pieczonego combra jagnięcego, schabu z mlecznej cielęciny czy odkryć głębię smaku dań głównych dzięki wyjątkowym dodatkom, jak chociażby grillowanej tortilli z duetem serów lub knedlowi wiedeńskiemu – z kawałkami bułki i kolendry. Wszystko wykonane z pasją do jedzenia.
W wyjątkowym menu wyjątkowe wino
Pełna wyrazistość smaku nowej wkładki to zasługa harmonijnego połączenia aromatów i smaków, czyli metodzie foodpairingu. Nie każdy bowiem wie, czym należy się kierować, szukając do dania np. odpowiedniego wina.
– Wino najczęściej dobieramy do potrawy na zasadzie balansu. Nie chcemy jej zdominować, nie staramy się również, by wino było zbyt mało wyraziste – wyjaśnia Natalia Niekowal, specjalista ds. restauracji sieci Qubus Hotel. W nowej odsłonie Menu Konesera rekomendowane jest wino Regent. – Kluczowe było połączenie wyjątkowego dania z wyjątkowym winem. Taki właśnie jest Regent – wytrawny i jednocześnie delikatny, aromatyczny, ale zbalansowany pod względem tanin – dopowiada Natalia Niekowal. W zależności od lokalizacji restauracji w sieci Qubus Hotel, można spróbować wina Regent pochodzącego z dwóch różnych winnic: ze Starej Winnej Góry w Górzykowie oraz Srebrnej Góry pod Krakowem. Skąd ta rozbieżność? – Zależało nam na propozycji polskiego, regionalnego produktu, który będzie reprezentował kulturę miejsca oraz odda charakter okolicy – tłumaczy Niekowal.
Wino Regent ze Starej Winnej Góry z okolic Zielonej Góry można skosztować w restauracjach Qubus Hotel w Zielonej Górze, Głogowie, Legnicy i Gorzowie Wielkopolskim. Natomiast wino Regent z winnicy Srebrna Góra, które jest wytwarzane w klasztorze pod Krakowem, można spróbować w restauracjach Qubus Hotel w Krakowie, Wrocławiu, Bielsko-Białej, Łodzi, Kielcach, Katowicach, Gliwicach i w Gdańsku.
Nowe Menu Konesera jest uzupełnieniem oferty restauracji Qubus Hotel na sezon jesień-zima. To propozycja stworzona dla każdego Gościa restauracji, który poszukuje wyjątkowych połączeń smakowych. Kompozycje z menu dla koneserów można już skosztować w restauracjach od 15 października do połowy marca.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.