Dnia 31 marca 2014 roku, w Sakana Sushi Bar, przy ulicy Moliera 3/4 w Warszawie, odbyły się warsztaty kuchni Japońskiej dla dziennikarzy i blogerów kulinarnych.
Uczestnicy warsztatów odkrywali tajniki japońskiej sztuki kulinarnej, poznawali ciekawe połączenia smakowe, takie jak białe szparagi w gorzkiej czekoladzie z lodami sezamowymi. Wszyscy chętni pod okiem prowadzącego Waldemara Legendziewicza, mogli spróbować swoich sił w samodzielnym wykonaniu sushi. Goście mogli zasmakować w specjalnie przygotowanym na ten wieczór menu, w którego skład weszły niespotykane w innych miejscach potrawy. Były to między innymi: małże św. Jakuba grillowane na soli morskiej, podane na musie kalafiorowym z dzikimi grzybami, Psyhalis w galaretce z japońskiego wina śliwkowego oraz krewetki tygrysie z zielonymi szparagami, jajem przepiórczym podawane na ryżu.
Partnerem wydarzenia była firma Moët Hennessy. Przedstawicielka marki Pani Justyna Gagacka opowiadała o połączeniu win i szampanów z kuchnią japońską. Uczestnicy spotkania mogli skosztować wspaniałych wyrobów marki, takich jak: Moet & Chandon Burn Imperial czy Cloudy Bay Sauvignon. Po zakończonych warsztatach, wszyscy goście zostali poczęstowani Yamazaki - jedną z najbardziej klasycznych whisky w Japonii.
Sakana Sushi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych sieci restauracji Sushi w Polsce. Za tą nazwą kryje się, nie tylko najlepsza jakość przygotowywanych posiłków, ale również prestiż i najwyższy poziom obsługi, niezmienny od lat. Pierwsza restauracja Sushi, przy ul. Moliera 4/6 zyskała ostatnio zupełnie nowe wnętrze, w niepowtarzalnym klimacie, którego autorem jest scenograf Boris Kudlicka. Teraz możemy cieszyć się 3 lokalami w Warszawie (przy ul. Burakowskiej i Wąwozowej) oraz w Krakowie, Poznaniu i Katowicach.
Dziś Sakana to marka, za którą kryje się najlepsze sushi w Polsce, niezmiennie od wielu lat. Swoim gościom proponuje klasyczne specjały, a także niespotykane nigdzie indziej innowacje. W warszawskiej restauracji na Moliera dostępna jest specjalna, interaktywna aplikacja na tabletach, pozwalająca na zaprezentowanie nowości produktowych, dobranie wina do konkretnych dań (funkcja foodpairingowa), znalezienie informacji o składnikach i wartościach odżywczych poszczególnych daniach, nawet rekomendacje dietetyka pod kątem stanu zdrowia, ciąży czy alergii. Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|