Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Sushi – z czym to się je?


Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?
 
Sos sojowy, wasabi i marynowany imbir to przyprawy, których nie może zabraknąć w żadnym zestawie sushi. Ich rolą jest wydobycie ze składników tego, co najlepsze, sprawiając, że jedzenie sushi to coś więcej niż zaspokajanie głodu. O to, co warto wiedzieć na temat tradycyjnych dodatków do sushi zapytaliśmy specjalistów z warszawskiej sieci restauracji TenSushi.
 
 
Naturalnie na słono
 
Prawdziwy sos sojowy jest w stu procentach naturalny i składa się tylko z 4 składników – soi, pszenicy wody i soli. Jak połączyć go z sushi? Do specjalnego małego talerzyka nalewamy jego niewielką ilość. Nie można przesadzić, bo jeśli zostawimy w sosjerce za dużo sosu, może to być odebrane jako zniewaga. Nigiri maczamy w sosie zawsze od tej strony, na której ułożona jest ryba. Nie należy topić całych kawałków w słonym sosie, a także nasączać nim ryżu – burzy to równowagę smaków i może sprawić, że ryż się rozsypie. Jeśli nie chcemy popełnić faux pas, unikajmy także mieszania sosu sojowego z wasabi – praktyka ta nie jest mile widziana wśród tradycjonalistów.
 
Zdrowa ostrość
 
Ostry japoński chrzan, który dodawany jest zawsze do sushi i sashimi to wasabi. – Jest dużo ostrzejszy niż znany nam w Polsce chrzan, dlatego też nie można przesadzić z jego ilością – ta zielona, niewinnie wyglądająca przyprawa naprawdę może wycisnąć łzy z oczu! – mówi właściciel TenSushi Tomasz Bojanowicz. Nie bez powodu jednak dodaje się ją do wszelkiego rodzaju sushi – jej zadaniem jest wyostrzenie i urozmaicenie smaku składników. Warto także wspomnieć, że wasabi skutecznie zapobiega zatruciom pokarmowym i słynie z właściwości antybakteryjnych, dlatego też zwykło się łączyć je z surową rybą.

Pomiędzy kęsami
 
Przy prawdziwej uczcie różnorodnych i wyrazistych składników, odświeżenie naszych kubków smakowych zapewnia marynowany imbir. Ten przepyszny dodatek neutralizuje smaki i wzmacnia doznania, pozwalając w pełni cieszyć się wybornym sushi. O czym trzeba pamiętać w przypadku tego dodatku?– Plastrów marynowanego imbiru nie należy łączyć z innymi składankami, ale jeść pomiędzy poszczególnymi porcjami sushi – twierdzi Tomasz Bojanowicz z TenSushi. Pomaga to w przywróceniu równowagi smaków w trakcie posiłku, a także odświeża oddech i równie ważne – wspomaga trawienie oraz łagodzi ostrość wasabi.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000