Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Sushi w polskim wydaniu


Pokonanie tysięcy kilometrów jest obecnie drobnostką. Korzystając ze zdobyczy techniki, odkrywamy tradycje egzotycznych krajów i, zafascynowani nimi, przenosimy ich elementy do naszej kultury. Nie jest więc zaskoczeniem, że w Warszawie, oddalonej od Japonii o ponad 8 tysięcy kilometrów, istnieje wiele restauracji serwujących tradycyjne dania kuchni japońskiej. Czy sushi made in Poland różni się od tego japońskiego?
 
Tradycje…

Bazujące na rybach i owocach morza sushi pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni. Jest tam dostępne niemalże w każdym miejscu. Niskie ceny są przyczyną jego niezwykłej popularności. Mimo swej powszechności, sushi jest traktowane przez Japończyków z ogromnym szacunkiem. Podczas spożywania go obowiązują zasady, których naruszenie może urazić nie tylko kucharza, ale też osoby obecne w lokalu. W polskiej kuchni również nie brakuje tradycyjnych dań. Żurek, bigos czy pierogi są kojarzone z Polską na całym świecie. Są one jednak zupełnie inne niż potrawy występujące w kulturze japońskiej. Trudno wyobrazić sobie, że Polacy, gustujący z ciężkich i dość tłustych daniach, pokochają lekkie i zdrowe sushi.
 
 
A jednak…
 
Pomimo różnic, sushi na stałe wpisało się w kulinarne upodobania Polaków. Czy rolki serwowane w polskich restauracjach mają coś wspólnego z tradycyjnym sushi? Oczywiście, że tak… chociaż są pewne różnice. W polskim sushi znajdziemy zdecydowanie więcej ryżu niż w japońskim, w taki sposób przyrządzane jest również w innych krajach Europy. Dlaczego? Może to wynikać z tego, że Europejczycy nie są raczej przyzwyczajeni do jedzenia surowego rybiego mięsa, a przynajmniej nie są z tym tak obyci jak Japończycy. Ponadto w krajach europejskich ryby są zdecydowanie mniej popularne, a co za tym idzie, trudniej dostępne i droższe. Jeżeli chodzi o ryż, to zauważyć można jeszcze jedną różnicę. Japończycy lubią, kiedy jest on ułożony dość luźno, a ziarenka mogą oddychać, natomiast polscy sushimasterzy zwijają rolki w bardziej ścisły sposób.
 
Surowe czy nie tylko?
 
Pieczone lub gotowane mięso ryb lub nawet kurczaka? Takich dodatków nie zobaczymy raczej w lokalu na obrzeżach Tokio, w Polsce wręcz przeciwnie. Dlaczego sushi bez surowego mięsa jest w naszym kraju tak popularne?
 
Tradycyjne sushi nie zawiera przetworzonego mięsa, jednak działając w polskich realiach musimy zwracać uwagę na potrzeby naszych gości. Nie traktujemy tego jako naruszenia tradycji, wychodzimy po prostu naprzeciw oczekiwaniom klientów. Pieczona ryba daje możliwość spróbowania sushi osobom, które z różnych przyczyn nie jadają surowego mięsa. Czasem wynika to z upodobań kulinarnych, a czasem ze zdrowotnych uwarunkowań. My tworzymy takie zestawy głównie dla dzieci i kobiet w ciąży, by również mogły cieszyć się wyjątkowym smakiem sushi – mówi Tomasz Bojanowicz, właściciel sieci restauracji TenSushi.
 
Modyfikowanie sushi nie jest niczym niepoprawnym. To jedynie dostosowanie tej potrawy do naszych warunków i przyzwyczajeń Polaków. Sezonowe warzywa dodawane do rolek, czy przetwarzane mięso sprawiają, że danie to jeszcze mocniej wpisuje się w kulinarną mapę Warszawy i całej Polski, a mimo tego, że pojawiło się na polskim rynku już kilka lat temu, moda na nie trwa.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000