Kraków, 21 maja 2015 – czterogwiazdkowy, designerski andel's Hotel Cracow słynie ze świetnej kuchni. Tamtejsza restauracja delight właśnie zmienia się nie do poznania – nowym szefem kuchni został Michał Zgud, który stworzył też zupełnie nowe menu, oparte na lokalnych, często sezonowych produktach.
Nowa karta w restauracji delight zawiera pozycje kuchni międzynarodowej ze szczególnym uwzględnieniem regionalnych produktów, ale podanych w nowoczesnej formie. Do najciekawszych dań z pewnością zaliczyć można pierogi z gęsiną czy polskimi rakami, gazpacho na bazie polskich pomidorów malinowych czy bieszczadzką jagnięcinę z Połoniny, gotowaną metodą sous vide.
Przygotowywanie mięsa w niskiej temperaturze sprawia, że jest ono delikatne i kruche – opowiada Michał Zgud, świeżo upieczony Chef de cuisine w hotelu andel’s w Krakowie, który nowe menu opracował wraz z sous chefem, Marcinem Sochą. – W mojej kuchni obowiązuje zakaz używania półproduktów. Baza to zawsze sól i pieprz, do tego zioła i naturalne wywary.
Sezon na szparagi, truskawki, a może kurki?
Nowością w restauracji delight będą też pozycje specjalne, zmieniające się co kilka tygodni. Po otwarciu menu, gość lokalu na pierwszej stronie znajdzie potrawy dedykowane produktom sezonowym. Obecnie są to szparagi, a wkrótce swoje pięć minut będą miały truskawki i kurki – Moim celem jest też przywrócenie do życia nieco zapomnianych warzyw, takich jak np. pasternak – dodaje Michał Zgud.
Personel hotelu andel’s liczy, że nowa oferta restauracji delight pozytywnie zaskoczy klientów. – Kolejny rok z rzędu znaleźliśmy się w polskiej czołówce rankingu Trip Advisor Traveller’s Choice. Nie spoczywamy jednak na laurach – wciąż podwyższamy standard naszych usług. Ukłonem w stronę naszych gości są także zmiany w naszej restauracji delight. To dla nich zatrudniamy najlepszy personel i wprowadzamy nowe, ciekawe menu – podkreśla Tomasz Piórkowski, General Manager andel's Hotel Cracow.
Międzynarodowe doświadczenie
Michał Zgud to kucharz dobrze znany w Krakowie – kilkanaście miesięcy temu był Szefem Kuchni w restauracji Papryczki 5, jego doświadczenie znacznie wykracza jednak poza granice Polski. Swoją karierę w gastronomii rozpoczynał w restauracjach w Wielkiej Brytanii i Francji. – Największymi mentorami od zawsze byli dla mnie bracia Roux, pierwsi zdobywcy 3 gwiazdek Michelin na świecie. Ich restauracja La Gavroche to źródło nieograniczonej inspiracji.
Później przyszła pora na kuchnię w pięciogwiazdkowym statku pasażerskim, ale najcenniejszą naukę nowy szef kuchni restauracji delight pobrał w niezwykle prestiżowym, prywatnym klubie golfowym Wentworth Golf Club w Virginia Water. – Pracowałem pod okiem chefa Leigha Diggins’a, zdobywcy dwóch gwiazdek Michelin. To on nauczył mnie najlepszych w Europie standardów, zasad panujących w kuchni. W hotelu andel’s w Krakowie staram się też odwzorować kulturę pracy Trevora Bainesa i Stevena Pollarda – mistrzów, z którymi pracowałem na Wyspach Normandzkich.
Coś więcej, niż praca
Kucharz pracuje w trudnych warunkach kuchennych, gdzie panuje wysoka temperatura. Zadowolenie klientów jest dla niego najlepszym wynagrodzeniem. – Dziękuję, smakowało mi – to niby proste słowa, dla których człowiek ciężko pracuje, często nawet po 12 godzin dziennie – zdradza nowy szef kuchni restauracji delight. I dodaje, że sporym wyzwaniem było dla niego obsługiwanie celebrytów, takich jak Elton John, David Beckham, piłkarze Arsenalu i Chelsea, wśród których szczególnym smakoszem był Andrij Szewczenko.
By przekonać się o tym, jak smakuje nowe menu restauracji delight, wystarczy wybrać się do hotelu andel’s w Krakowie. Restauracja jest otwarta nie tylko dla gości hotelowych, ale dla wszystkich chętnych skosztowania przysmaków kuchni dowodzonej przez Michała Zguda.
andel’s Hotel Cracow to pierwszy hotel marki andel’s w Polsce, której znakiem rozpoznawczym jest nowoczesna architektura oraz oryginalny wystrój wnętrz. Hotel zdobył szereg nagród, m.in. 1 miejsce w rankingu TOP hoteli w Polsce (Zoover Awards 2012) oraz nagrodę Najmodniejszy Hotel w Polsce (Traveller’s Choice 2012-2013).
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.