Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Restauracja Metamorfoza na tropie kulinarnych talentów


W gdańskiej restauracji Metamorfoza czas na nowego szefa kuchni charyzmatycznego i niezwykle zdolnego Adriana Klonowskiego. Zespół wzbogacił się również o menedżera restauracji – Matyldę Grzelak – jedyną polską absolwentkę włoskiego, prestiżowego Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych.
 
Do tej pory pod skrzydłami właścicielki restauracji Justyny Zdunek swój talent rozwijał Łukasz Toczek, który po dwóch latach współpracy, już jako znany i doceniony przez środowisko szef kuchni, będzie próbował swoich sił na warszawskim rynku. Teraz restauratorka znana z niestandardowego myślenia, odważnych działań promujących region i integrujących środowisko gastronomiczne postawiła na szefa Adriana Klonowskiego, który pracuje w Metamorfozie od ponad roku.
 
 
Największym potencjałem mojej restauracji są pracownicy. Cenię współpracę z młodymi, nieoszlifowanymi, zdolnymi ludźmi. Największą wartością są dla mnie: odwaga, śmiałość i brak barier w myśleniu. Nowi ludzie, nowe spojrzenie, nowa energia, nowe jeszcze ambitniejsze projekty tego moja firma potrzebuje, aby się rozwijać. Adrian i Matylda dostali pole do popisu komentuje zmiany personalne Justyna Zdunek.
 
Nowy szef kuchni
Znam niewiele piękniejszych widoków niż zgraja zbirowatych, mocno wytatuowanych kucharzy poruszających się jak baletnice podczas pracowitego sobotniego wieczoru. to ulubione przez Adriana słowa Anthonego Bourdain’a.
 
 
Justyna Zdunek podkreśla Adrian choć podobnie, jak poprzedni szef kuchni Łukasz Toczek, nie może pochwalić się długim stażem pracy zachwyca świeżością, otwartością, pracowitością i spontanicznością. To dla mnie najważniejsze cechy osoby, która kreuje dania w Metamorfozie. Nowy szef kuchni od ponad roku szlifował swój warsztat kulinarny we współpracy z Łukaszem Toczkiem. Wcześniej przez trzy lata pracował w sushibarze Avocado.
 
Japoński reżim kuchenny wykształcił w nim szacunek do produktu, prostoty form na talerzu, nauczył organizacji pracy, szanowania współpracowników. Adrian uważa, że wiedzy i perfekcji w kuchni należy szukać u specjalistów w danych dziedzinach, dlatego odbył staż cukierniczy w Cukierni U Sowy, konsultuje się z enologami z Rheinpfalzu, uczy się od myśliwych, ale przede wszystkim docenia rolę i wiedzę dostawców, których wybiera niemal pęsetą. Choć Adrian jest indywidualistą, dużą wagę przywiązuje do budowania zespołu. Adrian nie ogranicza się do zarządzania kuchnią, patrzy na restaurację jako całokształt.
 
Nowy Manager
Managerem Metamorfozy została Matylda Grzelak, jedyna polska absolwentka włoskiego, prestiżowego Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych. Matylda jest tzw. Gourmand Traveller i koordynatorem projektu bioróżnorodności Slow Food. Do tej pory współpracowała z Justyną Zdunek przy realizacji nowatorskiego projektu Metamorfoza, Gotujemy Pronature.
 

Nowe wyzwania
Matylda Grzelak pytana o najbliższe plany podkreśla, że chce konsekwentnie realizować strategię, która wykracza poza przeciętne pojęcie prowadzenia restauracji. W jej planach Metamorfoza ma być nie tylko polska, pomorska, ale przede wszystkim operująca w kontekście Europy i świata. Wieloletni pobyt Matyldy zagranicą i zdobyte w tym czasie kontakty pozwalają uczestniczyć w zagranicznych projektach, do których nowy zespół się przymierza: Liga Hanzeatycka, Jeunes Restaurateurs D'Europe, Salone del Gusto. Takie plany poszerzają perspektywę myślenia całego zespołu.
 
 
 
Gdańska Metamorfoza jest kwintesencją smaków i tradycji Pomorza, ale w nowoczesnym wydaniu. Justyna Zdunek, która jest właścicielką restauracji jest również inicjatorką programu Metamorfoza, Gotujemy Pronature, który ma na celu propagowanie i odświeżanie tradycji kucharskiej Gdańska i Pomorza, odkrywanie produktów naturalnych, zwiększanie atrakcyjności turystycznej i gastronomicznej regionu, promowanie dostawców i producentów dóbr spożywczych, integrowanie środowiska gastronomicznego. Do współpracy zapraszani są przedstawiciele władz regionalnych, szefowie kuchni, eksperci, media polskie i zagraniczne, łowcy smaków, restauratorzy.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000