Największym potencjałem mojej restauracji są pracownicy. Cenię współpracę z młodymi, nieoszlifowanymi, zdolnymi ludźmi. Największą wartością są dla mnie: odwaga, śmiałość i brak barier w myśleniu. Nowi ludzie, nowe spojrzenie, nowa energia, nowe jeszcze ambitniejsze projekty tego moja firma potrzebuje, aby się rozwijać. Adrian i Matylda dostali pole do popisu – komentuje zmiany personalne Justyna Zdunek.
Nowy szef kuchni
Znam niewiele piękniejszych widoków niż zgraja zbirowatych, mocno wytatuowanych kucharzy poruszających się jak baletnice podczas pracowitego sobotniego wieczoru. – to ulubione przez Adriana słowa Anthonego Bourdain’a.
Justyna Zdunek podkreśla Adrian choć podobnie, jak poprzedni szef kuchni Łukasz Toczek, nie może pochwalić się długim stażem pracy zachwyca świeżością, otwartością, pracowitością i spontanicznością. To dla mnie najważniejsze cechy osoby, która kreuje dania w Metamorfozie. Nowy szef kuchni od ponad roku szlifował swój warsztat kulinarny we współpracy z Łukaszem Toczkiem. Wcześniej przez trzy lata pracował w sushibarze Avocado.
Japoński reżim kuchenny wykształcił w nim szacunek do produktu, prostoty form na talerzu, nauczył organizacji pracy, szanowania współpracowników. Adrian uważa, że wiedzy i perfekcji w kuchni należy szukać u specjalistów w danych dziedzinach, dlatego odbył staż cukierniczy w Cukierni U Sowy, konsultuje się z enologami z Rheinpfalzu, uczy się od myśliwych, ale przede wszystkim docenia rolę i wiedzę dostawców, których wybiera niemal pęsetą. Choć Adrian jest indywidualistą, dużą wagę przywiązuje do budowania zespołu. Adrian nie ogranicza się do zarządzania kuchnią, patrzy na restaurację jako całokształt.
Nowy Manager
Managerem Metamorfozy została Matylda Grzelak, jedyna polska absolwentka włoskiego, prestiżowego Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych. Matylda jest tzw. Gourmand Traveller i koordynatorem projektu bioróżnorodności Slow Food. Do tej pory współpracowała z Justyną Zdunek przy realizacji nowatorskiego projektu Metamorfoza, Gotujemy Pronature.
Nowe wyzwania
Matylda Grzelak pytana o najbliższe plany podkreśla, że chce konsekwentnie realizować strategię, która wykracza poza przeciętne pojęcie prowadzenia restauracji. W jej planach Metamorfoza ma być nie tylko polska, pomorska, ale przede wszystkim operująca w kontekście Europy i świata. Wieloletni pobyt Matyldy zagranicą i zdobyte w tym czasie kontakty pozwalają uczestniczyć w zagranicznych projektach, do których nowy zespół się przymierza: Liga Hanzeatycka, Jeunes Restaurateurs D'Europe, Salone del Gusto. Takie plany poszerzają perspektywę myślenia całego zespołu.
Gdańska Metamorfoza jest kwintesencją smaków i tradycji Pomorza, ale w nowoczesnym wydaniu. Justyna Zdunek, która jest właścicielką restauracji jest również inicjatorką programu Metamorfoza, Gotujemy Pronature, który ma na celu propagowanie i odświeżanie tradycji kucharskiej Gdańska i Pomorza, odkrywanie produktów naturalnych, zwiększanie atrakcyjności turystycznej i gastronomicznej regionu, promowanie dostawców i producentów dóbr spożywczych, integrowanie środowiska gastronomicznego. Do współpracy zapraszani są przedstawiciele władz regionalnych, szefowie kuchni, eksperci, media polskie i zagraniczne, łowcy smaków, restauratorzy.