Lód w branży gastronomicznej to znacznie więcej niż dwie kostki lodu połyskujące w szklance whisky. Dostępność wielu rodzajów lodu, wydajności i konfiguracji urządzeń sprawia, że wybór kostkarki do lodu nie jest prostą sprawą. Jak zatem wybrać urządzenie idealne?
Jaki rodzaj lodu?
Scotsman i
BarLine, jedne z wiodących marek kostkarek do lodu, oferują szeroki wybór urządzeń. Dla segmentu HoReCa przewidzianych jest kilka serii urządzeń wytwarzających różne rodzaje lodu.
Lód typu Gourmet, czyli tzw. kostka bez dziurki to znak rozpoznawczy marki
Scotsman. Są to eleganckie, solidne i przejrzyste kostki lodu, które powoli roztapiają się w napoju. Sprawdzą się idealnie w long-drinkach, napojach i koktajlach bezalkoholowych. Najczęstszym zastosowaniem tego lodu są jednak napoje gazowane, na powierzchni których lód tworzy warstwę oddzielającą napój od otoczenia.
Lód typu Dice to typowa kostka lodu sześcienna – zapewnia doskonałą powierzchnię wymiany ciepła, bardzo szybko schładza napoje, a jej zaletą jest idealne dopasowanie do szklanek o różnych rozmiarach.
Kostkę lodu Dice warto wybrać, gdy mamy zapotrzebowanie na duże ilości lodu w krótkim czasie np. w dyskotekach czy sieciach fast food.
Lód typu Nugget i Cubelet to niewielkie kawałki lodu, które przydają się do wypełnienia wiaderek z szampanem oraz przygotowywania mlecznych i kremowych koktajli.
Lód Cubelet został opatentowany przez
Scotsman jako lód, który można rzuć. Pozostaje jeszcze lód płatkowy, czyli
Flake. Przypomina on naturalny lód, jest wilgotny i idealnie nadaje się do formowania aranżacji, co sprawia, że często stosowany jest w hotelach na ekspozycjach bufetowych czy też w restauracjach jako ekspozycja świeżej ryby. Lód płatkowy można także z powodzeniem wykorzystać do przygotowywania mrożonych napojów.
Jaka wydajność?
To kluczowe zagadnienie przy wyborze kostkarki do lodu, a odpowiedzią na nie jest określenie dziennego i maksymalnego zapotrzebowania na lód. Dziennym zapotrzebowaniem określamy ilość lodu potrzebną od otwarcia lokalu do jego zamknięcia. Maksymalne zapotrzebowanie powinno natomiast zaspokoić potrzeby w tzw.
godzinach szczytu. Warto pochylić się na wyliczeniem, aby nie zainwestować w urządzenie, które okaże się niewystarczające. Z praktyki wynika, że dzienne zapotrzebowanie na lód zbliżone jest do 1/3 maksymalnego zużycia.
Scotsman i
BarLine oferują kostkarki do lodu o wydajności od 24 kg do 400 kg na dobę.
Jaka pojemność zbiornika?
Pojemność zbiornika jest bardzo ważna i powinna wynikać z dziennego zapotrzebowania na lód. Z reguły kostkarki do lodu
Scotsman i
BarLine posiadają pojemność zbiornika zbliżoną do połowy wydajności dobowej urządzenia. Jeśli jednak posiadamy zapotrzebowanie na przechowywanie większej ilości lodu, warto przyjrzeć się asortymentowi
Scotsman w zakresie urządzeń modułowych, do których dobrać można zasobniki o zróżnicowanej pojemności.
A może dyspenser lodu?
Oprócz tradycyjnych kostkarek do lodu, które wymagają obsługi pracowników baru czy restauracji,
Scotsman oferuje także dyspensery lodu. Sprawdzą się one doskonale w hotelach czy restauracjach szybkiej obsługi, gdzie klient może samodzielnie nałożyć odpowiednią ilość lodu do szklanki. Asortyment
Scotsman obejmuje modele, które można ustawić na podłodze – jest to seria
DXG produkująca kostkę lodu typu
Gourmet lub takie, które mogą stać na blacie – seria
TC wytwarzająca lód typu
Cubelet.
Jakie warunki otoczenia?
Przy wyborze urządzenia warto kierować się także warunkami, które panują w naszym lokalu. W zależności od miejsca, jakim dysponujemy, możemy zdecydować się na niewielką kostkarkę podblatową albo modułową, którą można ustawić np. nad chłodnią na zapleczu. Doskonałym rozwiązaniem jest seria kostkarek
Scotsman EC z wbudowaną pompą odprowadzającą wodę. Rozwiązuje ona częsty problem z odległością od kratki odpływowej. W zależności od warunków otoczenia, a zwłaszcza temperatury, warto rozważyć urządzenie ze skraplaczem chłodzonym wodą, aby nie mieć strat w wydajności kostkarki. Obie opcje tj. skraplacz chłodzony powietrzem lub wodą są dostępne w większości urządzeń
Scotsman i
BarLine.
Scotsman i
BarLine są rozpoznawalnymi markami kostkarek do lodu, które pracują w tysiącach restauracji, hoteli czy innych obiektów gastronomicznych. Polecamy Państwa uwadze naszą ofertę – szczegółowe informacje znajdują się na stronach:
www.scotsman.com.pl oraz
www.barline.com.pl.
Do Państwa dyspozycji pozostają:
Piotr Wesołowski
Tel: 609 224 088
E-mail:
piotr.wesolowski@scotsman.com.pl
Olek Czarnecki
Tel: 603 746 761
E-mail:
olek.czarnecki@scotsman.com.pl
|
Chłodnictwo Gastronomia - Paweł Kaleta
ul. Bolesława Krzywoustego 44/46
92-416 Łódź
tel.: 42 678 08 63
tel./fax: 42 678 07 42
e-mail: scotsman@scotsman.com.pl |
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.