Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Ponad 100 produktów na śniadanie – co wybrać?


To, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, nie ulega dyskusji. To ono daje nam energię na cały dzień i zaopatruje nasz organizm w niezbędne witaminy i substancje odżywcze. W bufecie śniadaniowym Qubus Hotel serwowanych jest codziennie ponad 100 produktów. Możliwości wyboru jest zatem sporo, ale które z propozycji dostarczają najwięcej witamin i minerałów?
 
Jakie składniki odżywcze powinny znaleźć się w naszym menu śniadaniowym?
Najwięcej energii dodadzą nam sycące węglowodany. Nie może zabraknąć także składników mineralnych, wapnia, błonnika, białka i tłuszczów. Do tego niezbędne są także witaminy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać. Poranny posiłek powinien zatem składać się z ok. 15% energii pochodzącej z białka, 20% z tłuszczów i ok. 65% z węglowodanów.
 
 
 
Węglowodany: Znajdziecie je w muesli szwajcarskim, które szefowie kuchni w Qubus Hotel robią według własnej receptury. Występują one także w pełnoziarnistym pieczywie, które sieć  zamawia w sprawdzonych, lokalnych piekarniach oraz w chlebie, który wypiekają własnoręcznie szefowie kuchni. Można też skomponować sobie tradycyjne francuskie śniadanie z croissantem i świeżo mieloną kawą. Warto też zjeść trochę suszonych owoców np. moreli, czy śliwek. Nie można zapomnieć też o pożywnym jajku na miękko czy słodkich, wysokiej jakości konfiturach. 
 
 
Białko i wapń: To oczywiście głównie mleko, jogurty, twarogi, sery i ryby. W Qubus Hotel proponujemy np. twarożki z świeżym ogórkiem i koperkiem, szczypiorkiem czy rzodkiewką oraz bogatą gamę najróżniejszych serów. W niektórych hotelach w ofercie śniadaniowej są nawet sery z ekologicznego gospodarstwa. Dużym zainteresowaniem cieszą się też wśród Gości hotelowych sery kozie, podpuszczkowe oraz dojrzewające. Do tego na naszym talerzu powinna znaleźć się też ryba np. wędzony łosoś, bogaty dodatkowo w witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz pierwiastki takie jak jod, potas czy fluor.
 
Witaminy: Poranny posiłek powinien być także bogaty w witaminy z grupy B. Je znajdziemy w orzechach,  otrębach i nabiale. Witaminę C uzupełnią nam owoce cytrusowe np. filetowane pomarańcze, grapefruity oraz soki owocowe. Możemy też zjeść pożywne warzywne ratatoullie z cukinii i bakłażana, które wzbogacą nasz organizm w witaminy A, C i B. Kolejnym smacznym warzywem jest papryka, która zawiera 4 razy więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo uzupełni nasze zapotrzebowanie na kwas foliowy i witaminę E.
 
 
Tłuszcze: Dużo dobrych kwasów omega-3 i omega-6 zawiera łosoś i tuńczyk. Do tego warto skropić sobie świeże sałaty, które proponowane są podczas śniadania w Qubus Hotel oliwą z oliwek.
 
Błonnik: Bogatym źródłem błonnika są suszone owoce i otręby. Dodatkowo na bufecie śniadaniowym w Qubus Hotel substancję tą można znaleźć np. w ananasach, chrupkim chlebie, czy muesli. 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000