Jesteśmy bardzo dumni z tego wyróżnienia. Restauracja Strefa jest stosunkowo nowym lokalem, więc już sam fakt znalezienia się wśród 100 najlepszych restauracji był dla nas dużym zaszczytem – mówi Jarosław Walczyk, szef kuchni restauracji Strefa – Nagroda ta to zasługa wszystkich pracowników, ponieważ wszyscy tu pracują na jak najlepszy efekt końcowy, jakim jest zadowolenie odwiedzających. Zwycięstwo w kategorii Grand Award to potwierdzenie tego, że nasi goście doceniają pasję, którą wkładamy w przygotowywanie i podawanie dań. Wyróżnienie z pewnością będzie mobilizować nas do jeszcze większego zaangażowania dla ich pełnej satysfakcji.
Restauracja Strefa powstała w styczniu 2014 roku przy placu Grzybowskim w Warszawie. W jej menu królują ryby i owoce morza przygotowywane według autorskich przepisów szefa kuchni, choć nie brakuje również polskich specjalności. W restauracji kuchnia śródziemnomorska spotyka się z regionalnymi przysmakami, prostota z niezwykłą wyobraźnią, a wspaniały smak z piękną wizualną oprawą. Lokal jest kameralny i elegancki, serwowane dania łączą w sobie tradycję i nowoczesne trendy.
Poland 100 Best Restaurants Awards to plebiscyt na najlepszy lokal, w którym o zwycięstwie decydują głównie klienci. Przyznawane są tu także nagrody specjalne m.in. poznajemy szefa kuchni roku, osobowość kulinarną roku, najlepsze programy kulinarne. Nagrodzone zostają najlepsze restauracje i karczmy w Polsce. Wyróżnienia przyznawane są w trzech kategoriach: Award of Excellence (1 widelec), Best of Award of Excellence (2 widelce) i Grand Award (3 widelce). Na wyniki konkursu największy wpływ mają oceny gości restauracji oraz wyniki inspekcji mystery shopping.
W tegorocznej – czwartej edycji wzięto pod uwagę ponad 18 000 ankiet oceniających 1 500 restauracji. Najlepszą restauracją okrzyknięto
Restaurację Belvedere w Łazienkach Królewskich.
Grand Award – Trzy Widelce otrzymało 29 restauracji,
Best of Award of Excellence – Dwa Widelce – 18 lokali, a
Award of Excellence – Jeden Widelec 6 restauracji. Specjalne wyróżnienie otrzymali m.in.
Kurt Scheller – uhonorowany w kategorii Osobowość Kulinarna Roku,
Jarosław Walczyk, szef restauracji Strefa – za Krzewienie Sztuki Kulinarnej oraz
Adam Komar – jako Szef Kuchni Roku.
Na sobotnie wydarzenie przybyli znani goście. Spotkać można było m.in. jurorów Top Chefa: krytyka kulinarnego Macieja Nowaka i kucharza Josepha Seeletso oraz zwycięzcę pierwszej edycji Top Chefa Martina Gimeneza Castro. Restaurację Strefa podczas Gali odwiedził także aktor i prowadzący znanego polskiego teleturnieju – Karol Strasburger.
Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród, goście skosztowali potraw przygotowanych przez szefa kuchni restauracji Strefa Jarosława Walczyka. W menu zaserwowano m.in. łososia marynowanego w soi i imbirze z jabłkiem marynowanym w pędach sosny, carpaccio z ośmiornicy z dresingiem pietruszkowym i warzywami sous vide, ceviche z dorady z awokado, zupa Tom Ka Kai, pieczony rostbef wołowy podwędzany w trawie żubrowej z sosem z kiszonych ogórków, rydze z grasicą i ślimakami w śmietanie i rozmarynie z jałowcem.