Piotr Pielachowski objął stanowisko szefa kuchni w restauracji Tamka 43. Umiejętności szlifował pod okiem Michela Morana w warszawskim Bistro de Paris, a także u Daniela Isberga w restauracji KOM. Po zdobyciu wiedzy i doświadczenia w Polsce wyjechał za granicę, gdzie przez cztery ostatnie lata pracował jako zastępca szefa kuchni w SeehausRiederau am Ammersee w Niemczech.
Propozycję objęcia stanowiska zastępcy szefa kuchni w Seehaus Amersee Pielachowski otrzymał zaledwie po czterech dniach pracy w restauracji - znanej z korzystania w swoim menu z lokalnych produków oraz przyrządzania ryb prosto z jeziora, nad którym jest położona. To tam nauczył się jak docierać do najlepszych lokalnych producentów i tworzyć kartę zmieniającą się przez cały rok. Na Tamce 43 chce tworzyć swoje autorskie dania oparte również na tej prostej, ale sprawdzonej zasadzie sezonowej cyrkulacji. Dobrane bardzo świadomie polskie produkty najlepszej jakości będą stanowić podstawę przygotowanego przez niego menu. Pojawią się w nim dania z polskich mięs - głównie wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny, ryb bałtyckich oraz słodkowodnych z polskich rzek i jezior, a także warzyw przygotowanych w nowoczesny i autorski sposób.
Pielachowski stawia na polskie akcenty w menu, natomiast sposób podania i przygotowania dań jest bardzo nowoczesny i nietuzinkowy, także pod względem wizualnym, ale bez przerostu formy nad treścią oraz z szacunkiem do tradycji. Cała koncepcja oparta jest na zdrowych i klasycznych fundamentach oraz na kreatywności i pasji tworzenia ciekawych smaków, jak chociażby serii lodów i sorbetów o smakach bazylii, rabarbaru i tonki.
Wraz z nowym szefem kuchni zmiany pojawią się również w kawiarni na Tamce 43. Typowo polskie desery oraz sery od lokalnych producentów wzbogacą kartę kawiarni i wine baru. Przekąskom towarzyszyć będzie atrakcyjna oferta win odpowiednio dobranych przez sommeliera Tamki 43 - Pawła Parmę.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.