Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Hotel Number One
Koktajl bar Woda O...
Zjawiskowa restaur...
Green Caffè N...
The Plate – ...
Nowe Menu Konesera
Qubus Hotel otwier...
Organic Coffee roz...
Green Caffè N...
Paladar – ka...
Sieć kantyn Aï...
Hotel Moniuszko na...
Przemysław Langows...
Nowy Szef Kuchni i...
Happy Art Hours...
Totalnie nowe, wyj...
Wyjątkowe otwarcie...
Hotelowa odwilż ce...
Budowa Hotelu Numb...
Nowe miejsce spotk...
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Polska
Smoker
Lunch24.pl
Nektar Natura
Manitowoc Foodservice
Tableart Tomasz Miszcz...
Convotherm
Watersystem
LMS Online Sp. z o.o.
Robot - Coupe
Artykuły spożywcze
Pizzola
Menos
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Paladar – karaibski luz po polsku


Na kulinarnej mapie stolicy od kilku tygodni funkcjonuje nowe miejsce – restauracja Paladar. Co kryje się pod dźwięczną nazwą? Przede wszystkim inspiracja kubańskimi knajpami prowadzonymi przez całe rodziny, które były alternatywą dla rządowych lokali. W iście karaibskim klimacie przy ul. Wańkowicza można zaś skosztować połączenia kuchni wyspiarskiej z tradycyjnymi polskimi przysmakami.

Nazwa restauracji – paladar (słowo pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza podniebienie) – jest nawiązaniem do restauracji kubańskich, które były alternatywą dla lokali prowadzonych przez rząd. Były to rodzinne lokale, przeważnie tańsze od tych rządowych i oferujące proste jedzenie.
 
 
Chcieliśmy połączyć karaibski luz z polską kuchnią i jej tradycyjnymi elementami. W naszej karcie znajdują się takie dania jak ceviche z sandacza z mango i zielonym chilli, a więc typowo polska ryba w karaibskiej formie, ponieważ ceviche to ryba na surowo, marynowana w sosie z cytrusów, przede wszystkim cytryny lub limonki. Mamy także ośmiornicę z chorizo i piklami. Połączenie owoców morza z tak tradycyjnymi polskimi dodatkami może na początku wzbudzać nieufność, ale po chwili przeradza się w ciekawość i chęć odkrywania nowych smaków, a o to przecież chodzi w zdobywaniu kulinarnych doświadczeń – mówi Kajetan Pachnik, który razem z Igorem Stachowiakiem i Janem Kłoszewskim prowadzi restaurację. Szefem kuchni Paladar jest Robert Dzięsław we współpracy z Maciejem Królem. Kucharze pracowali w renomowanych restauracjach, np. w Akademii Smaku. Robert Dzięsław zdobywał doświadczenie także w odznaczanych gwiazdkami lokalach europejskich. Maciej Król gotował na imprezach dla samego Prezydenta RP.

Właściciele warszawskiej Paladar chcieli przede wszystkim uzyskać rodzinną i przyjazną atmosferę rodem z kubańskiej knajpy. Przenieść do niej ma między innymi sam wystrój – utrzymany w piaskowych kolorach, z motywami palm i ogrodem wertykalnym z drewnianymi paletami. Rodzinny klimat kubańskich paladares oddaje także kameralny charakter restauracji, która może pomieścić maksymalnie 35 osób.
 
 
Przy ul. Wańkowicza 1 można również doświadczyć wyjątkowych kompozycji dań z drinkami. W karcie bowiem znajdują się autorskie drinki, z których każdy przypisany jest poszczególnym daniom. Karta została stworzona wspólnie z Craft Cocktails Brothers, czyli prekursorami sztuki łączenia jedzenia z koktajlami. – Istnieje już foodpairing i winepairing. My jesteśmy jedną z nielicznych restauracji w Warszawie, w której można spróbować drinkpairingu. Zależało nam na utrzymaniu kubańskiego klimatu także w karcie alkoholi, dlatego mocniejsze trunki – w tym oczywiście rum – były od początku obowiązkowe. Nie chcieliśmy jednak powielać popularnych przepisów, dlatego z Craft Coctails Brothers stworzyliśmy unikalne kompozycje, z których każda powstała z myślą o konkretnych potrawach z naszej karty – dodaje Kajetan Pachnik.

Restauracja podjęła także współpracę z UberEATS oraz organizuje cateringi, więc nowoczesnych smaków łączących karaibską finezję z tradycyjną kuchnią polską można spróbować także w zaciszu własnego mieszkania lub podczas firmowego spotkania. W bliskiej przyszłości właściciel lokalu chce poszerzyć ofertę lokalu o śniadania i stworzyć przestrzeń dostosowaną do organizacji szkoleń, mini konferencji i śniadań firmowych.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Winterhalter Polska Pizzola Smoker M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Sokołów Krosno Nektar Natura Menos Robot - Coupe Belgium`s Best Werner & Mertz Artek M&M Gastro Lunch24.pl Na Lunch Watersystem M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Reinex Barry Callebaut Steinberg Gaspol Gorbi Manitowoc Foodservice Convotherm Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Barson LMS Online Sp. z o.o. Belfood Lemonia
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000