Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Green Caffè N...
Nowa restauracja n...
Meat & Fit
Hotel GOLDEN TULIP...
Restauracja Genesi...
Ekspansja COSTA CO...
Free Style w resta...
Kawy COSTA COFFEE
Sphinx z nową rest...
Mad Box w Skarżysk...
Hotel Number One
Koktajl bar Woda O...
Zjawiskowa restaur...
Green Caffè N...
The Plate – ...
Nowe Menu Konesera
Qubus Hotel otwier...
Organic Coffee roz...
Green Caffè N...
Paladar – ka...
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
Watersystem
POSbistro
Espiga
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Hello Coffee
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belgium`s Best
Secpol
Iglotex
Nektar Natura
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Paladar – karaibski luz po polsku


Na kulinarnej mapie stolicy od kilku tygodni funkcjonuje nowe miejsce – restauracja Paladar. Co kryje się pod dźwięczną nazwą? Przede wszystkim inspiracja kubańskimi knajpami prowadzonymi przez całe rodziny, które były alternatywą dla rządowych lokali. W iście karaibskim klimacie przy ul. Wańkowicza można zaś skosztować połączenia kuchni wyspiarskiej z tradycyjnymi polskimi przysmakami.

Nazwa restauracji – paladar (słowo pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza podniebienie) – jest nawiązaniem do restauracji kubańskich, które były alternatywą dla lokali prowadzonych przez rząd. Były to rodzinne lokale, przeważnie tańsze od tych rządowych i oferujące proste jedzenie.
 
 
Chcieliśmy połączyć karaibski luz z polską kuchnią i jej tradycyjnymi elementami. W naszej karcie znajdują się takie dania jak ceviche z sandacza z mango i zielonym chilli, a więc typowo polska ryba w karaibskiej formie, ponieważ ceviche to ryba na surowo, marynowana w sosie z cytrusów, przede wszystkim cytryny lub limonki. Mamy także ośmiornicę z chorizo i piklami. Połączenie owoców morza z tak tradycyjnymi polskimi dodatkami może na początku wzbudzać nieufność, ale po chwili przeradza się w ciekawość i chęć odkrywania nowych smaków, a o to przecież chodzi w zdobywaniu kulinarnych doświadczeń – mówi Kajetan Pachnik, który razem z Igorem Stachowiakiem i Janem Kłoszewskim prowadzi restaurację. Szefem kuchni Paladar jest Robert Dzięsław we współpracy z Maciejem Królem. Kucharze pracowali w renomowanych restauracjach, np. w Akademii Smaku. Robert Dzięsław zdobywał doświadczenie także w odznaczanych gwiazdkami lokalach europejskich. Maciej Król gotował na imprezach dla samego Prezydenta RP.

Właściciele warszawskiej Paladar chcieli przede wszystkim uzyskać rodzinną i przyjazną atmosferę rodem z kubańskiej knajpy. Przenieść do niej ma między innymi sam wystrój – utrzymany w piaskowych kolorach, z motywami palm i ogrodem wertykalnym z drewnianymi paletami. Rodzinny klimat kubańskich paladares oddaje także kameralny charakter restauracji, która może pomieścić maksymalnie 35 osób.
 
 
Przy ul. Wańkowicza 1 można również doświadczyć wyjątkowych kompozycji dań z drinkami. W karcie bowiem znajdują się autorskie drinki, z których każdy przypisany jest poszczególnym daniom. Karta została stworzona wspólnie z Craft Cocktails Brothers, czyli prekursorami sztuki łączenia jedzenia z koktajlami. – Istnieje już foodpairing i winepairing. My jesteśmy jedną z nielicznych restauracji w Warszawie, w której można spróbować drinkpairingu. Zależało nam na utrzymaniu kubańskiego klimatu także w karcie alkoholi, dlatego mocniejsze trunki – w tym oczywiście rum – były od początku obowiązkowe. Nie chcieliśmy jednak powielać popularnych przepisów, dlatego z Craft Coctails Brothers stworzyliśmy unikalne kompozycje, z których każda powstała z myślą o konkretnych potrawach z naszej karty – dodaje Kajetan Pachnik.

Restauracja podjęła także współpracę z UberEATS oraz organizuje cateringi, więc nowoczesnych smaków łączących karaibską finezję z tradycyjną kuchnią polską można spróbować także w zaciszu własnego mieszkania lub podczas firmowego spotkania. W bliskiej przyszłości właściciel lokalu chce poszerzyć ofertę lokalu o śniadania i stworzyć przestrzeń dostosowaną do organizacji szkoleń, mini konferencji i śniadań firmowych.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Pizzola Robot - Coupe RATIONAL Smoker Matlix Hello Coffee Lemonia Sokołów EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Menos Steinberg M&M Gastro Werner & Mertz Barson Gorbi Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex CTK Doram Barry Callebaut Piórex Tableart Tomasz Miszczak
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000