Żur żeniaty, golonka wieprzowa z kapustą duszoną, a na deser – racuszki z zielonych jabłek z sosem waniliowym i jagodami. To regionalne, śląskie dania serwowane w katowickiej restauracji Sunlight. Dzięki ich tradycyjnej i jednocześnie oryginalnej recepturze lokal dołączył do prestiżowego grona obiektów na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.
Jest to projekt Śląskiej Organizacji Turystycznej, który promuje region poprzez jego różnorodną i wyśmienitą kuchnię. Na szlaku znajdują się tylko te restauracje i lokale gastronomiczne, które serwują tradycyjne dania, zweryfikowane pod kątem oryginalności przepisów. W tym gronie nie mogło zabraknąć restauracji Sunlight Angelo Hotel Katowice.
W naszej restauracji serwujemy różnorodne dania – od lekkich potraw śródziemnomorskich po wyraziste orientalne. Jednakże aspekt lokalności jest dla nas bardzo ważny. Przy tworzeniu nowego menu zawsze włączam do niego receptury oraz składniki regionalne. Dołączenie do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki było dla nas naturalnym krokiem, szczególnie że Angelo Hotel Katowice od początku swojego istnienia angażuje się w promocję regionu – podkreśla Rafał Paconia, szef kuchni restauracji Sunlight Angelo Hotel Katowice.
W restauracji Sunlight można spróbować 3 dań, które znalazły się w menu Śląskie Smaki – żur żeniaty, golonka wieprzowa z kapustą duszoną z kminkiem, musztardą i chrzanem oraz racuszki z zielonych jabłek z sosem waniliowym i jagodami. Potrawy te są przygotowane według tradycyjnych receptur. Szef kuchni nadał im niepowtarzalnego charakteru, zachowując to, co w kuchni regionalnej najlepsze.
Podróż Szlakiem Kulinarnym Śląskie Smaki pozwala zapoznać się nie tylko z kuchnią śląską, ale także jurajską, zagłębiowską czy beskidzką. W daniach takich jak wodzionka, hekele, gałuszki, kućmok czy kurzina czuć powiew historii – wyraziste są w nich wpływy kuchni czeskiej, austriackiej, niemieckiej i żydowskiej. Z tego też powodu podróżując Szlakiem Kulinarnym poznajemy jednocześnie historię i zabytki regionu. W 2013 r. Śląskie Smaki zostały uznane za Najlepszy Produkt Turystyczny Polski. Aktualnie na szlaku znajduje się 32 restauracjie, które oferują blisko 150 potraw regionalnych.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.