Znane są zarówno w Polsce jak i we wschodniej części Europy. Przyrządzają je Chińczycy oraz Japończycy. Każdy robi to na dziesiątki, jeśli nie setki, znanych sobie sposobów, a chodzi o jedno danie, mianowicie – pierogi.
Różnią się przede wszystkim sposobem przyrządzania oraz nazwą, jednak zdecydowanie ich cechą wspólną jest uwielbienie konsumentów. Potrawa z gotowanego, smażonego lub pieczonego ciasta, przywędrowała do nas około trzynastego wieku z Azji. Dawniej ich przygotowanie wiązało się z obchodami świąt, a w zależności od tego co świętowano, taki rodzaj farszu, znajdował się w tym znanym od wieków przysmaku. Dziś to pomysł na codzienny, dobry obiad.
Pierogi można jadać na wiele sposobów, a jeden z najpopularniejszych w naszym kraju to gotowane. W środku w zależności od rodzaju znaleźć można ziemniaki, cebulę oraz ser co oznacza, że mamy do czynienia z pierogami ruskimi. Kolejnym jest po prostu biały ser. Pierogi z takim farszem, jada się najczęściej oblane roztopionym masłem oraz posypane cukrem.
To jednak nie koniec rewelacji, jakie funduje nam ta potrawa. Wachlarz przepisów jest ogromny, a wśród tych cieszących się największym wzięciem są pierogi z mięsem i kapustą. Aby taki przysmak znalazł się na naszym talerzu, niezbędne jest mięso wołowe, kiszona kapusta, cebula oraz słonina.
Kapustę należy poszatkować, a następnie ugotować, podobnie w temacie mięsa, tyle, że to, po całym procesie trzeba je jeszcze zmielić. Kapustę następnie dusimy, dodając do niej wcześniej przygotowane mięso. Przyprawy takie jak pieprz i sól, to rzecz naturalna, dodawana wedle uznania. Kiedy wszystko idealnie się połączy musi ostygnąć by móc je zapakować we wspaniałe ciasto.
Później zostaje nam gotowanie, to nie powinno trwać dłużej niż pięć minut, polewanie roztopioną słoniną i delektowanie się ich niepowtarzalnym smakiem. A to dopiero początek tego, co może zaoferować nam ta potrawa. Kombinacje są naprawdę dowolne.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.