Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Krakowskie akcenty w Green Caffè Nero na Saskiej Kępie


Najnowsza – 45. w Polsce – kawiarnia Green Caffè Nero znajduje się przy ulicy Francuskiej 35. To kolejny unikalny koncept marki w wyjątkowej lokalizacji. Projektując wnętrze kawiarni, architekci brali pod uwagę nie tylko charakter Saskiej Kępy, uwielbianej przez przedwojenną warszawską bohemę. Zainspirował ich również pierwszy kabaret literacki Zielony Balonik oraz miejsce, w którym artyści z tego kabaretu spotykali się najczęściej – krakowska Jama Michalika.
 

W biznesie kawiarnianym zawsze urzekał mnie klimat lokalnych kawiarni, dlatego projektując nasze lokale chcemy, aby każdy z nich był wyjątkowy, żeby miał duszę. W przypadku wystroju kawiarni na Francuskiej częściowo inspirowaliśmy się Jamą Michalika i Zielonym Balonikiem. Z drugiej strony lokal ma swoją własną, całkiem już nową historię. Od lat stał pusty i straszył spacerujących po Francuskiej przechodniów swoim stanem upadłości. Nasze rozmowy dotyczące najmu trwały w sumie ponad trzy lata, a projekt mógł zostać ukończony dzięki cierpliwości i bezgranicznej wyrozumiałości właściciela, firmy Monopol Inwest Sp. z o.o. – powiedział Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.
 

Saska Kępa to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy. Charakteryzuje ją niską zabudową i modernistyczną architekturą willowa lat 20. i 30. XX wieku. Zarówno przed wojną, jak i po jej zakończeniu była ważnym miejscem wydarzeń kulturalnych. Dziś nadal tętni życiem, przyciągając zarówno warszawiaków, jak i turystów, którzy przychodzą tu pospacerować lub posiedzieć w klimatycznych knajpkach. Wśród takich lokali nie brakuje kawiarni Green Caffè Nero.
 

Spacerowicze mijający kawiarnię mogą zajrzeć do środka przez duże, przeszklone witryny. Na pierwszy rzut oka widać tam duży secesyjny bar z zabytkowym zegarem. To właśnie pokój z barem nawiązuje wystrojem do jednej z najpopularniejszych krakowskich kawiarni – tzw. Jamy Michalika. Kiedy jednak wejdziemy w głąb, znajdziemy się w zupełnie innej, post-industrialnej rzeczywistości. Gdy architekci Green Caffè Nero weszli do środka po raz pierwszy, zakochali się w starych podrapanych ścianach, często obłupanych lub pochlapanych farbą, i postanowili większość z nich pozostawić w takim stanie, w jakim je zastali. Najlepszym przykładem jest ściana, na której widać ślady po oderwanych kafelkach. W niektórych miejscach nawet poodkrywali farby z wcześniejszych lat, ponieważ historia budynku jest tak samo ważna, jak jego nowy wystrój.

Kawiarnia Green Caffè Nero na Saskiej Kępie jest kolejnym przykładem ciekawego połączenia zupełnie odmiennych stylów aranżacji wnętrz, które marka chętnie stosuje projektując swoje lokale, a także kolejnym potwierdzeniem wartości reprezentowanych przez firmę – szacunku i uwagi dla lokalnej historii i społeczności.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000