Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Jakie są rodzaje pizzy?


Chociaż to magherita jest niekwestionowaną zwyciężczynią w rankingu na najbardziej znaną pizzę, to inne odmiany tego pysznego placka również cieszą się ogromnym powodzeniem. To właśnie w uniwersalności pizzy tkwi jej siła i sekret powodzenia – każdy bez problemu może dostosować ją do swoich upodobań kulinarnych oraz do konkretnej okazji.

Na grubym czy na cienkim?

Dobre ciasto – to podstawa udanej pizzy, bez której cała potrawa z pewnością nie będzie smaczna. Klasyczna pizza podawana jest na cienkim cieście, dzięki któremu łatwiej jest poczuć smak położonych na niej dodatków. Do tego ciasto musi być odpowiednio miękkie, jeśli zatem przy podnoszeniu do ust kawałka pizzy dodatki spadają z uginającej się porcji, jest to dobry znak!

Część osób preferuje jednak grube ciasto. Ma ono nie tylko inną konsystencję, lecz zazwyczaj także nieco odmienny smak. Jego puszystość może dostarczyć przyjemnych doznań naszemu podniebieniu, musimy jednak pamiętać, że zamawiając pizzę na grubym cieście nie dostaniemy raczej na niej więcej dodatków... będzie więc trudniej je smakować.

Rozmiar ma znaczenie?

Pizza stała się tak popularną potrawą, że doczekała się wielu wariacji na swój temat. Dostępne są placki w najróżniejszych rozmiarach – od XXL, aż po minipizze, nadające się „na jeden kęs”. W pizzeriach znajdziemy także podobne placki, jednak różniące się od klasycznej pizzy kształtem. Jednym z najbardziej znanych jest calzone, czyli pizza w formie dużego pieroga, wykonanego z ciasta drożdżowego, wypełnionego rozmaitymi dodatkami. Pragnąc posmakować niecodziennych odmian pizzy, warto wybrać się do dobrego lokalu lub po prostu wpisać w wyszukiwarce internetowej np. da grasso warszawa i zamówić wybrane danie do domu.

Bogactwo dodatków

Tym, co najbardziej różni między sobą poszczególne pizze, są oczywiście dodatki. Klasyczne odmiany, takie jak margherita czy marinara cieszą się powodzeniem, jednak warto posmakować także innych, niekiedy bardzo interesujących propozycji. W menu znajdują się przede wszystkim placki polane sosem pomidorowym, ale nie brak także tych przygotowanych w wersji „białej” - jedynie z oliwą lub z sosem śmietanowym.

Jakie dodatki mogą znaleźć się na pizzy? To zależy już tylko od wyobraźni kucharza... oraz od tolerancji klientów. Dziś serwowane są pizze na słodko, z owocami morza, a także w wersji swojskiej – z kiszoną kapustą, ziemniakami, kiełbasą czy kaszanką.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000