Chociaż to magherita jest niekwestionowaną zwyciężczynią w rankingu na najbardziej znaną pizzę, to inne odmiany tego pysznego placka również cieszą się ogromnym powodzeniem. To właśnie w uniwersalności pizzy tkwi jej siła i sekret powodzenia – każdy bez problemu może dostosować ją do swoich upodobań kulinarnych oraz do konkretnej okazji.
Na grubym czy na cienkim?
Dobre ciasto – to podstawa udanej pizzy, bez której cała potrawa z pewnością nie będzie smaczna. Klasyczna pizza podawana jest na cienkim cieście, dzięki któremu łatwiej jest poczuć smak położonych na niej dodatków. Do tego ciasto musi być odpowiednio miękkie, jeśli zatem przy podnoszeniu do ust kawałka pizzy dodatki spadają z uginającej się porcji, jest to dobry znak!
Część osób preferuje jednak grube ciasto. Ma ono nie tylko inną konsystencję, lecz zazwyczaj także nieco odmienny smak. Jego puszystość może dostarczyć przyjemnych doznań naszemu podniebieniu, musimy jednak pamiętać, że zamawiając pizzę na grubym cieście nie dostaniemy raczej na niej więcej dodatków... będzie więc trudniej je smakować.
Rozmiar ma znaczenie?
Pizza stała się tak popularną potrawą, że doczekała się wielu wariacji na swój temat. Dostępne są placki w najróżniejszych rozmiarach – od XXL, aż po minipizze, nadające się „na jeden kęs”. W pizzeriach znajdziemy także podobne placki, jednak różniące się od klasycznej pizzy kształtem. Jednym z najbardziej znanych jest calzone, czyli pizza w formie dużego pieroga, wykonanego z ciasta drożdżowego, wypełnionego rozmaitymi dodatkami. Pragnąc posmakować niecodziennych odmian pizzy, warto wybrać się do dobrego lokalu lub po prostu wpisać w wyszukiwarce internetowej np. da grasso warszawa i zamówić wybrane danie do domu.
Bogactwo dodatków
Tym, co najbardziej różni między sobą poszczególne pizze, są oczywiście dodatki. Klasyczne odmiany, takie jak margherita czy marinara cieszą się powodzeniem, jednak warto posmakować także innych, niekiedy bardzo interesujących propozycji. W menu znajdują się przede wszystkim placki polane sosem pomidorowym, ale nie brak także tych przygotowanych w wersji „białej” - jedynie z oliwą lub z sosem śmietanowym.
Jakie dodatki mogą znaleźć się na pizzy? To zależy już tylko od wyobraźni kucharza... oraz od tolerancji klientów. Dziś serwowane są pizze na słodko, z owocami morza, a także w wersji swojskiej – z kiszoną kapustą, ziemniakami, kiełbasą czy kaszanką.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.