Najlepsi warszawscy restauratorzy i szefowie kuchni zebrali się w czwartek (15 stycznia) w hotelu Sofitel na rozdaniu prestiżowych nagród Best of Warsaw miesięcznika Warsaw Insider.
Ubiegły rok minął pod znakiem innowacji i inwencji. Rynek jest już dojrzały i bardzo zróżnicowany, dlatego tegoroczne wyniki głosowania były trudne do przewidzenia - powiedział redaktor naczelny Warsaw Insider, Alex Webber.
Wielkimi zwycięzcami okazali się – Nolita, która została wybrana wykwintną restauracją roku, Tapas Gastrobar w kategorii casual i Atelier Amaro, którego potrawy zostały wyróżnione za najlepsze wrażenia estetyczne.
Wśród szefów kuchni prym wiedli Andrea Camastra z Senses (najlepszy kucharz zagraniczny), Dariusz Barański z Concept 13 (największy potencjał), Aleksander Baron z Solec 44 (slow food) i Michał Bryś z L’enfant Terrible (najlepszy debiutant). Jacek Grochownia z Nolity został z kolei wybrany najlepszym szefem kuchni w stolicy.
Zwycięzców wybierała redakcja miesięcznika wraz ze znanym z telewizji szefem kuchni Josephem Seeletso i blogerami z Restaurantica i Froblog. Rozdane po raz 11-ty nagrody Best of Warsaw wpisały się na stałe do kalendarza imprez stołecznej gastronomii, co podkreśliła wysoka frekwencja na gali.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.