Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Czekoladowe inspiracje w hotelach Mercure!


Czekolada, bez względu, jaką postać smakołyku przybiera, uwielbiana jest przez dzieci i dorosłych na całym świecie. Jej szerokie zastosowanie znajdziemy zarówno w kuchni jako dodatek do wykwintnych dań, czy składnik odmładzających zabiegów kosmetycznych. Swoją inspirację, odnalazły również hotele Mercure, które w ramach kampanii Sweet Secret by Mercure zapraszają do odkrycia czekolady na nowo, oferując ręcznie robione praliny o nietuzinkowych smakach.
 
Niezwykłe walory czekolady, już w IV w p.n.e. doceniali Majowie, którzy przyrządzali z ziaren kakaowca napój będący ważnym punktem podczas odprawiania rytuałów i uroczystości zaręczyn. Natomiast dla Azteków czekolada miała dużą wartość handlową, tak jak dla Europejczyków złoto i stanowiła także przysmak zarezerwowany dla wyższych klas społecznych oraz dla zasłużonych wojowników.
 
Skąd wzięła się jej nazwa? Dane wskazują, że rdzenni mieszkańcy Meksyku – Olmekowie mówili na nią – kakaua od kakao, z którego przygotowuje się ten smakołyk, zaś Aztekowie – cacahuatl. Do naszych czasów przetrwało jednak brzmienie nadane przez Majów – chocola, oznaczające dosłownie pić czekoladę. Nazwa ta przypłynęła z Europejczykami, którzy przywozili różne przyprawy oraz dobra z podróży do Nowego Świata. Pierwszą znaną nam czekoladę w formie tabliczki wyprodukował Filip Suchard w 1819 roku w Szwajcarii. Także inny Szwajcar - Daniel Perer w 1875 roku wyprodukował czekoladę mleczną. Aby nie wszystko było dziełem Szwajcarów, włoski cukiernik Paulo Caffareli dodał do czekolady orzechy laskowe, a pół wieku później Belgowie wymyślili bombonierę – tekturowe opakowanie dla nadziewanych czekoladek.
 
Dla duszy i ciała
Do tej pory czekolada niezmiennie cieszy się uznaniem na całym świecie nie tylko ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe. Poprawia ona nastrój, dodaje energii, a dzięki wysokim wartościom odżywczym, jest bardzo zdrowym łakociem. Czekolada wspomaga funkcjonowanie naszego organizmu w chwilach stresu ze względu na zawartość magnezu, potasu i fosforu. Masa kakaowa zawiera ponad 300 rożnych substancji chemicznych, z których na szczególną uwagę zasługują składniki mineralne m. in.: żelazo, cynk, selen, wapń oraz witaminy z grupy B i E. Po zjedzeniu czekolady wzmaga się produkcja serotoniny, ważnego, neuroprzekaźnika, odpowiedzialnej za nasz dobry nastrój. Dlatego też nazywana jest hormonem szczęścia potęgującym odczuwanie przyjemności.

Ten smakołyk ma także zbawienny wpływ dla naszego wyglądu. Zawarty w niej cynk poprawia jakość skóry, a magnez działa tonizująco. Żelazo, niezbędne w produkcji czerwonych krwinek, zapewnia skórze dobre dotlenienie, fosfor wspomaga witalność, potas reguluje gospodarkę wodną, a wapń wzmacnia odporność, łagodzi podrażnienia i koi skórę. Czekolada wykorzystywana jest również w kosmetyce. Masaż z jej wykorzystaniem poprawia wygląd skóry, która staje się nawilżona, miękka, nabiera blasku. Zapobiega starzeniu się skóry dzięki dużej zawartości flawonoidów działających antyrodnikowo. Wiedziały o tym indiańskie kobiety, które dla zachowania pięknej cery nacierały twarz oliwą z kakaowca.
 
Słodki Sekret hoteli Mercure
Najpopularniejszymi na świecie typami czekolady są: gorzka, mleczna oraz biała. Ta ostatnia z dodatkiem trawy cytrynowej oraz kompozycją tajemniczych przypraw została wybrana do przygotowania wyjątkowej praliny Mercure, o której smaku można przekonać się podczas pełnej słodyczy kampanii Sweet Secret by Mercure. Z tej okazji w hotelowych restauracjach i barach międzynarodowej sieci, pojawi się inspirowane tym smakołykiem menu zawierające aromatyczną kawę Gourmand z trzema wykwintnymi pralinami, a także czekoladowe ciastko z lodami.

Czekolada pod różnymi postaciami obecna jest w menu naszych hoteli cały rok. W naszej kulturze i tradycjach kulinarnych dość sporym zaskoczeniem jest to, że wykorzystywana jest również jako doskonale komponujący się składnik do dań mięsnych, szczególnie dziczyzny, drobiu oraz owoców morza z rybami włącznie. Takie dania naszym gościom proponujemy jesienią i zimą. Obecnie w ramach kampanii Sweet Secret by Mercure smak czekolady odkrywamy na nowo za sprawą ręcznie robionych pralin. W tym roku wyjątkowa czekoladka Mercure zaskakuje swoim orzeźwiającym smakiem, który uzyskano dzięki połączeniu trawy cytrynowej, białej czekolady i tajemniczych przypraw – powiedział Paweł Anders, Dyrektor projektu WINESTONE w Orbis S.A.
 
Goście, którzy zdecydują się na rezerwację dwóch noclegów ze śniadaniem i dostępem do Internetu w dniach od 1 kwietnia do 31 maja br., otrzymają do 30% zniżki na pobyt. Dodatkowo w pokoju będzie na nich czekać słodka niespodzianka - bombonierka z ręcznie wykonanymi pralinami. Frywolna pomarańcza z nutką pieprzu, czy klasyczna trufla to tylko niektóre z propozycji oprócz specjalnej czekoladki Mercure. W ramach promocji, klienci rezerwujący nocleg w hotelach Mercure otrzymują potrojone punkty w programie lojalnościowym Le Club Accorhotels.
 


Mercure, oryginalne doświadczenie gwarantowane przez silną markę
 
Mercure oferuje osobom podróżującym zarówno służbowo jak i rekreacyjnie atrakcyjną alternatywę w porównaniu do innych sieci hotelowych i hoteli indywidualnych. Mercure jest jedyną marką hoteli klasy średniej, która łączy siłę międzynarodowej sieci ponad 700 hoteli z gwarancją standardów, jakości oraz doświadczeniem różnorodności hoteli Mercure, z których każdy jest inny, zakorzeniony w lokalnej społecznościi zarządzany przez entuzjastycznych hotelarzy. Hotele Mercure położone w centrum miast, nad morzem lub w górach, witają gości w 51 krajach na całym świecie.

Bardziej szczegółowe informacje na temat hoteli sieci Mercure znajdują się na stronie www.mercure.com.

Grupa Hotelowa Orbis to największa sieć hoteli w Polsce. Zarządza 61 obiektami w 30 miastach w Polsce i 3 hotelami na Litwie. Oferuje ponad 11 500 pokoi. Hotele działają pod markami Sofitel, Novotel, Mercure, ibis, ibis Styles i ibis budget, a także Orbis Hotels. Rozpoznawalne na świecie marki gwarantują jakość usług o zróżnicowanym standardzie od luksusowych hoteli 5-gwiazdkowych po ekonomiczne 1-gwiazdkowe.
 
Accor, wiodący na świecie operator hotelowy i lider rynku europejskiego, jest obecny w 92 krajach, w których dysponuje ponad 3 600 hotelami z 460 tys. pokoi. Szerokie portfolio marek hotelowych Accor – Sofitel, Pullman, MGallery, Grand Mercure, Novotel, Suite Novotel, Mercure, Adagio, ibis, ibis Styles, ibis budget, hotelF1 gwarantuje zróżnicowaną ofertę usług i produktów od luksusowych po ekonomiczne. Accor zatrudnia ponad 160 tys. pracowników na całym świecie, oferuje swoim klientom i partnerom blisko 45 lat wiedzy
i doświadczenia.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000