Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Czas szparagów – jedz zdrowo i po królewsku


Szparagi przez lata uznawano za wykwintne, lecz ekskluzywne warzywo. Polacy jednak z roku na rok, coraz bardziej doceniają ich niepowtarzalny smak, a przede wszystkim wartości odżywcze.
 
Białe, zielone i rzadziej spotykane fioletowe pędy szparagów, znane są jako dodatek do potraw lub danie samo w sobie już od starożytności. Ich smak oraz właściwości lecznicze, doceniono szczególnie w okresie renesansu. Jedzeniem królów zwykło się je nazywać od czasu, kiedy stały się ogromnym przysmakiem francuskiego króla Ludwika XIV.  W Polsce najczęściej spotykane i uprawiane są szparagi białe. Są nieco twardsze od zielonych, dlatego wymagają obrania przed ugotowaniem. Z uwagi na czas gotowania nie należy mieszać różnokolorowych szparagów. Warto zaznaczyć jednak, że różnica barw nie ma wpływu na zawartość substancji odżywczych tego warzywa.

Szparagowa fiesta w INTERFERIE Medical Spa
Sezon na szparagi jest bardzo krótki – naprawdę świeże i dorodne są tylko w maju i czerwcu. Dlatego warto spróbować ich właśnie teraz. Świeże szparagi mają jasne zamknięte główki, połyskujące pędy i elastyczną łodygę. Aby zachowały swój niepowtarzalny smak, restauracja w hotelu INTERFERIE Medical Spa przechowuje je lekko zamoczone w wodzie lub obłożone wilgotną ściereczką. Przygotowanie szparagów jest wbrew pozorom bardzo proste.
 
Szparagi należy przede wszystkim umyć oraz odciąć twarde końcówki. Białe pędy musimy dodatkowo obrać. Gotujemy je w wysokim garnku, we wrzącej wodzie ze szczyptą soli i cukru, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz odrobiną masła, pod przykryciem przez około 5-10 minut (w zależności od gatunku i grubości). Dobrze ugotowane szparagi powinny być miękkie, lecz jędrne – mówi Bogusław Michałowski, mistrz kuchni INTERFERIE Medical SPA w Świnoujściu.
 
Równie dobrze smakują szparagi ugotowane na parze, upieczone w piekarniku lub na grillu. Pomysłów na przyrządzenie dań ze szparagami jest wiele. Do najpopularniejszych należą tarty, zapiekanki, omlety czy też kremowe zupy.
 
Najczęściej podaję szparagi z młodymi ziemniakami, sosem holenderskim oraz masłem klarowanym. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do ryb, mięsa wieprzowego czy wołowego – podkreśla Bogusław Michałowski.

Na zdrowie szparagi!
Szparagi to prawdziwa skarbnica cennych składników mineralnych i witamin. Są one doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, wapnia oraz błonnika. Zawierają dużą ilość glutationu, białka które pomaga w zwalczaniu miedzy innymi nowotworów oraz choroby Alzheimera. Żelazo oraz potas obecne w tym warzywie wzmacniają naczynia krwionośne, zaś arginina chroni przed zakażeniami i przyśpiesza powrót do zdrowia po zabiegach operacyjnych. Dodatkowym plusem szparagów jest ich lekkostrawność oraz niska kaloryczność – jedyne 18 kcal w 100g!



Spółka INTERFERIE z siedzibą w Lubinie, od ponad 20 lat działa na rynku turystycznym, oferując wypoczynek w swoich ośrodkach w wielu atrakcyjnych miejscach Polski oraz pośrednicząc w organizacji kolonii, wczasów oraz pobytów profilaktyczno-leczniczych i sanatoryjno-rehabilitacyjnych. INTERFERIE to największa spółka branży turystycznej na Dolnym Śląsku i jedna z większych w kraju. Posiada kilka obiektów dostosowanych do różnych potrzeb i oczekiwań Gości, począwszy od wysokiej klasy hoteli, jak czterogwiazdkowy INTERFERIE Medical SPA w Świnoujściu, poprzez ośrodki wypoczynkowe.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000