Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Bez glutenu i bez wyrzeczeń w restauracji


Temat diety bezglutenowej w ostatnim czasie budzi ogromne zainteresowanie w świadomości społecznej. Wiele osób decyduje się na nią, wierząc, że zapewnia ona lepsze samopoczucie i zdrowie. Jednak dla sporej grupy ludzi – ze względów zdrowotnych – odstawienie glutenu to nie moda, lecz konieczność. Restauracje zaczynają dostrzegać ten problem i wychodzą naprzeciw indywidualnym potrzebom swoich gości.
 
 
Jak podaje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, na  celiakię – chorobę polegającą na nietolerancji glutenu – cierpi przynajmniej 1% społeczeństwa. W Polsce zatem przypadłość ta dotyczy około 380 tys. osób i liczba ta wciąż wzrasta. Jedyną metodą leczenia celiakii jest przestrzeganie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Dla takich osób kłopot stanowi znalezienie miejsc poza domem, w których mogliby bezpiecznie zjeść bezglutenowy posiłek. Na szczęście wśród restauratorów zwiększa się świadomość problemów i oczekiwań ich gości. Świadczy o tym coraz większa liczba uczestników programu MENU BEZ GLUTENU, stworzonego przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Certyfikat zdobyty w tym programie jest najlepszym potwierdzeniem bezpieczeństwa dla osób będących na diecie.
 
Włączenie się do programu MENU BEZ GLUTENU było dla nas naturalnym krokiem. Sama jestem na diecie bezglutenowej, więc doskonale rozumiem, z jakimi problemami żywieniowymi borykają się osoby muszące ją stosować. Cieszymy się, że jest taka inicjatywa w Polsce, w którą włączają się także inne restauracje, podnosząc tym samym poziom swoich usług – mówi Anna Gendaj, właścicielka wrocławskiej restauracji Food Art Gallery, posiadającej certyfikat. 
 
 
Dieta bezglutenowa nie oznacza wielkich wyrzeczeń w Food Art Gallery. Niemal każde danie z karty może być przygotowane w wersji bez glutenu. Jest to możliwe, ponieważ cały proces przygotowania dania jest kontrolowany od początku do końca, każda potrawa powstaje na miejscu całkowicie od podstaw, na bazie wyłącznie najlepszej jakości naturalnych produktów. Specjalnością restauracji, którą szczególnie doceniają goście na diecie bezglutenowej, są desery. Można skosztować między innymi: parfait cytrynowego z bezą i koprem włoskim, orzechowy fondant z sosem mascarpone, tradycyjnych francuskich makaroników czy domowych lodów. Zawsze jest też dostępne pieczywo bezglutenowe, wypiekane na miejscu według tradycyjnych receptur.

Menu bezglutenowe w restauracjach za granicą stało się tak naprawdę normą. Świadomość restauratorów na temat diety bezglutenowej jest tam o wiele większa, dzięki czemu życie osób muszących ją stosować jest znacznie łatwiejsze. W Polsce widać dopiero pierwsze pozytywne zmiany w tym kierunku. Takich świadomych miejsc w naszym kraju w ostatnich dwóch latach powstało wiele i to bardzo cieszy – dodaje Anna Gendaj.

To, co w krajach zachodnich jest standardem, w Polsce dopiero się rozwija. Przykładowo we Włoszech certyfikat tamtejszego stowarzyszenia osób z celiakią (AIC) posiada około 3000 barów, pizzerii, restauracji czy kawiarni. Dla porównania, na liście Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej znajduje się nieco ponad 100 lokali.

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000