Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Aranżacja w stopniu medium rare – czyli o wystroju nawiązującym do menu


Drewno, skóra, szkło, ciepłe oświetlenie i industrialne elementy wystroju – to surowy koncept wnętrza nowej krakowskiej restauracji typu steakhouse. Autorami oryginalnego projektu są Jacek Grycaj z Grycaj Design oraz Grzegorz Kłos – właściciel restauracji. 
 
Restauracja Ed Red składa się z pięciu sal o łącznej powierzchni 160 m2, znajdujących się na parterze, które są w stanie pomieścić około 80 gości. Wnętrze zaprojektowane zostało w sposób surowy, z wykorzystaniem drewna, metalu, szkła i skóry. – Chcieliśmy połączyć elementy modnego obecnie we wnętrzarstwie stylu industrialnego z krakowskim klimatem, unikając jednocześnie jego charakterystycznej ciężkości. Restauracja położona jest w bliskim sąsiedztwie Rynku Głównego, dlatego w nawiązaniu do lokalnych tradycji, wszystkie elementy drewniane są olejowane, lampy pochodzą z odzysku, a podłogę pokrywa dębowy parkiet przedwojenny – mówi Grzegorz Kłos, właściciel i współautor projektu.  
 
 
Lekkości nadają wnętrzom duże okna z widokiem na ulice Sławkowską i Tomasza. Dodatkowe oświetlenie zapewniają industrialne, emaliowane lampy, podwieszane na bloczkach umożliwiających regulację wysokości. W dwóch pomieszczeniach w pokrytą drewnianym, przedwojennym parkietem podłogę, wkomponowane zostały podesty naturalnie dzielące przestrzeń sal. Proste stoły z zaokrąglonymi blatami wykonane są z olejowanego drewna. Uzupełniają je drewniane krzesła, boazeria z surowego drewna oraz skórzane kanapy z brązowymi i ciemno niebieskimi obiciami. Całości dopełniają, na pierwszy rzut oka niewidoczne, elementy rzeźnicze, takie jak haki, tasaki i noże, będące jedynymi elementami dekoracyjnymi. – Wnętrze zaprojektowane zostało nieco ascetycznie. Dominują w nim różne odcienie brązów złamane dodatkami w kolorze morskim i niebieskim. Całość dopełniają elementy okuć przejść, baru, wieszaki oświetleniowe wykonane z surowej stali – mówi Jacek Grycaj z Grycaj design.
 
 
Po wejściu do lokalu uwagę przyciąga szafa Maturmeat – wielka chłodnia o pojemności półtorej tony wyładowana po brzegi kruszejącymi antrykotami, rostbefami i T-bonami. Niezwykle ciekawym komponentem całości jest również zamontowany w pierwszej sali metalowy element inspirowany dźwigiem suwnicowym, nadający aranżacji industrialny charakter. Idąc dalej mija się bar obudowany przedwojennym parkietem.
 
 
Goście decydujący się na posiłek w ostatniej sali, mogą obserwować pracę kucharzy dzięki przeszklonej, otwartej kuchni. Na uwagę zasługuje również zastawa – deski na steki i noże finki oraz talerze z wzorem wykonanym z wąsów ED Reda sprzyjają modzie na zdjęcia kulinarne umieszczane po wizycie w restauracji na portalach społecznościowych.
 
 
Drewniany parkiet i meble, skóra, szkło, ciepłe oświetlenie i industrialne elementy wystroju budują we wnętrzu przyjemną atmosferę. Wystrój lokalu jest równie konsekwentny jak menu – krótkie, trafne i w dużej części surowe. 
 
Projektanci: Jacek Grycaj z Grycaj Design oraz Grzegorz Kłos – właściciel restauracji. 
Lokalizacja: Sławkowska 3, Kraków
Powierzchnia: 200 m²
Realizacja: 2014
Zdjęcia: Bartłomiej Senkowski

Ed Red to restauracja o profilu mięsnym powstała we wnętrzach dawnego lokalu Metropolitan przy ulicy Sławkowskiej 3 w Krakowie.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000